Augmenten els casos i els brots de Covid-19 a Espanya; molts, vinculats a l'oci nocturn
Un grup de joves a l'avinguda Carles III de Pamplona (EFE/Jesús Diges)

Augmenten els casos i els brots de Covid-19 a Espanya, molts vinculats a l'oci nocturn

En l'última setmana Sanitat ha informat cada dia de més de 500 casos, cosa que no passava des de fa dos mesos

Juli Rodés AlmerActualitzat

Augmenten els contagis de Covid-19 al conjunt d'Espanya. Aquest dimecres, el Ministeri de Sanitat ha comunicat que en les últimes 24 hores s'havien comptabilitzat 730 casos nous amb proves PCR.

No s'havien notificat tants positius en un sol dia des del 8 de maig, quan es va superar el miler per última vegada.

A partir d'aquí les xifres diàries de contagis van anar baixant, amb algunes oscil·lacions, fins que van quedar per sota dels 200, situació que es va mantenir estable entre el 4 de juny i el 7 juliol.

Des d'aleshores, els contagis a Espanya han tornat a augmentar una mica la segona setmana de juliol i de manera més accentuada els últims set dies.

De fet, les cinc últimes actualitzacions de dades facilitades pel Ministeri de Sanitat des del 16 de juliol estan totes per sobre del mig miler de positius diaris: 550 i 628 dijous i divendres passat, 685 i 529 dilluns i dimarts i 730 aquest dimecres.


224 brots actius

El ministre de Sanitat, Salvador Illa, ha explicat que tenen comptabilitzats 224 brots actius, que sumen més de 2.600 contagis.

Són 23 brots més que dilluns, però Illa ha assegurat que la majoria estan controlats i ha explicat que, sobretot, tenen tres orígens: la recollida de fruita, l'àmbit familiar i l'oci nocturn.

 

Casos per 100.000 habitants diagnosticats els últims 14 dies (TV3)

 

Per comunitats autònomes, aquests últims dies han pujat els contagis, sobretot, a l'Aragó i a Navarra.

L'Aragó va notificar 266 casos el 16 de juliol, i 309 el 22. Entremig hi ha hagut oscil·lacions d'entre un mínim de 187 i un màxim de 325.


Pamplona, un barri en fase 2

A Navarra, la tendència a l'alta ha estat més lineal i s'ha accelerat aquesta setmana: ha passat dels 22 casos declarats el 16 de juliol als 132 declarats dimecres.

La situació és preocupant al barri de Mendillorri de la capital, Pamplona, que ha reculat a la fase 2 de la desescalada per un brot que suma 122 contagis.

A més, es preparen per fer proves a 2.400 joves d'entre 17 i 28 anys.


30.000 confinats en fase 1

Si a Mendillorri han reculat fins a la fase 2, a la població de Totana, a Múrcia, encara aniran més enrere: fins a la fase 1.

Així ho ha anunciat el conseller de Salut, Manuel Villegas, després que en les últimes hores s'han detectat 55 contagis nous originats en locals d'oci nocturn. Per aquest motiu, ha demanat que tots els clients d'un pub de Totana el 10 i l'11 de juliol es facin una PCR

Els 30.000 veïns d'aquest municipi quedaran confinats perimetralment, sense poder-ne sortir.


Madrid supera Catalunya

Catalunya, en canvi, ha tingut una tendència inversa, aquests dies, i ha passat de 142 casos a 58, una xifra superada aquest dimecres per Madrid, que ha notificat 70 positius.

Caldrà veure l'evolució d'aquesta comunitat, que fa una setmana només va declarar 19 positius però, des d'aleshores, ha superat els 40 dues vegades.

Tant des del govern autonòmic com des de l'Ajuntament de Madrid s'assegura que l'augment de casos es deu a l'arribada de viatgers per l'aeroport de Barajas, i s'acusa el govern espanyol d'haver-lo convertit en un "colador" de persones amb Covid-19.

En contrast amb aquest discurs, però, la presidenta madrilenya, Isabel Díaz Ayuso, ha fet una crida als joves de la comunitat, aquest dimecres, apel·lant a la seva responsabilitat per frenar el coronavirus: "Els joves teniu la clau per aturar-lo", ha dit després d'haver explicat que "s'està detectant que són un focus de transmissió més elevat".

ARXIVAT A:
Coronavirus Desescalada
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut