La hipomineralització es detecta quan surten els queixals, al voltant dels 6 anys
Barcelona

Augmenten els casos de nens amb dentadures hipomineralitzades, poroses i fràgils i amb tendència a trencar-se

Afecta les dents dels menors de 7 anys, que tenen una capa d'esmalt molt fina i són més susceptibles de tenir càries

Actualitzat

Un de cada cinc nens té hipomineralització dental, una patologia que debilita la capa d'esmalt i fa que les dents siguin més poroses i fràgils. És un problema que va en augment, segons alerta el Col·legi d'Odontòlegs de Catalunya.

Aquesta patologia es detecta quan surten els queixals, als 6 anys, i, de moment, no se'n sap la causa, però se l'associa amb alteracions i agressions ambientals que hagin pogut incidir en el procés de maduració de les dents, quan els nens tenen menys de 3 anys. Es relaciona amb el consum d'algun medicament, d'algun additiu alimentari o, fins i tot, d'algun component dels plàstics amb què es fan els envasos. Però encara no hi ha una causa comprovada.

En els casos més lleus, els queixals surten amb taques i hi ha més risc de càries. En casos més greus, les dents i els queixals es poden arribar a trencar només mastegant.

Tractaments cars

Els tractaments per tractar la hipomineralització són cars i, en alguns casos, radicals, ja que molts dels materials habituals no serveixen perquè no s'enganxen a les dents afectades i això obliga a utilitzar nous materials.

Per estudiar i quantificar la incidència d'aquesta patologia, a Catalunya, s'ha engegat un projecte de recerca. Es vol utilitzar la base de dades de les revisions que els odontòlegs fan cada any a les escoles per quantificar l'abast de la patologia.

El Col·legi d'Odontòlegs recomana que de seguida que es detecti la lesió es vagi al metge.

Anar al contingut