Augmenta la tensió al golf d'Oman per un nou atac a dos petrolers
Els vaixells han hagut de ser evacuats pels atacs

Augmenta la tensió al golf d'Oman per un nou atac a dos petrolers

L'incident ha passat un mes després de l'atac a quatre petrolers al mateix lloc, que els Estats Units i l'Aràbia Saudita van atribuir a l'Iran

Actualitzat

Puja la tensió al golf d'Oman, zona per on passen una cinquena part de les exportacions mundials de petroli. Dos vaixells petrolers han estat atacats aquest matí. L' incident, que ha fet pujar un 4 per cent el preu del petroli, ha passat un mes després de l'atac a quatre petrolers al mateix lloc, que els Estats Units i l'Aràbia Saudita van atribuir a l'Iran.

Les tripulacions dels dos petrolers han estat evacuades després dels atacs d'origen desconegut, a uns 25 quilòmetres davant les costes de l'Iran. Un dels vaixells ha tingut tres explosions i, segons el seu armador, ha rebut l'impacte d'un torpede. En qualsevol cas, ningú n'ha reivindicat l'autoria.
 

Mapa de la zona del golf d'Oman on s'han produït els atacs

 

Un vaixell de l'Iran evacua els 44 tripulants

Els dos vaixells, japonesos, han estat atacats a la zona de l'estret d'Ormuz i els 44 tripulants, 23 d'un dels vaixells i 21 de l'altre, han estat rescatats per un vaixell iranià. Els han portat al port de Jask. L'atac coincideix amb el viatge oficial a Teheran del primer ministre japonès, Shinzo Abe, que s'ha reunit amb les autoritats de l'Iran.

El director general del ports d'aquesta regió, Alahmorad Afifipur, ha explicat que un dels petrolers, el "Fornt Altair", que portava bandera de les illes Marshall, s'ha incendiat a 25 milles del port de Jask. El capità ha ordenat a la tripulació abandonar el vaixell, que havia sortit de Qatar i es dirigia a Taiwan.

El segon vaixell, de nom "Kokuka" i bandera de Panamà, es dirigia a Singapur des de l'Aràbia Saudita. S'ha incendiat a unes 30 milles de Jask i els seus 21 ocupants també han estat evacuats.

 

Imatge del Kokuka, un dels vaixells atacs al golf d'Oman (REUTERS)

 

Augmenta la tensió al Golf Pèrsic

L'atac suposa un augment de la tensió que ja es viu al golf Pèrsic. És el segon episodi d'atacs similars registrat a la zona en els últims mesos.

El 12 de maig, un incident semblant va afectar 4 vaixells, dos de l'Aràbia Saudita. Aleshores, els Estats Units i l'Aràbia Saudita van atribuir l'atac a l'Iran, país que en va negar l'autoria i va dir que era un intent dels seus enemics de criminalitzar-lo.

Després dels incidents, els Estats Units van decidir incrementar el desplegament militar a l'Orient Mitjà. El novembre havien prohibit a l'Iran exportar el seu petroli. El president iranià, Hassan Rouhani, els va advertir que si no se li permet vendre cru, no deixarà passar pel golf d'Ormuz el petroli provinent del golf Pèrsic.

La Unió Europea ha fet una crida a no caure en provocacions.

ARXIVAT A:
Iran
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut