Cua en una oficina d'ocupació de Madrid, a l'abril (Foto: Reuters)
Cua en una oficina d'ocupació de Madrid, a l'abril (Foto: Reuters)
Madrid

Augmenta la preocupació per l'atur, segons el CIS

És el problema principal per al 80,8% dels enquestats, cinc dècimes més respecte al baròmetre anterior

RedaccióActualitzat

L'atur continua al capdavant dels problemes segons el baròmetre del Centre d'Investigacions Sociològiques (CIS) corresponent al mes de maig. La majoria dels ciutadans no tenen la sensació que l'ocupació s'està recuperant, tal com es destaca des del govern espanyol. L'últim estudi del CIS revela un increment del percentatge dela ciutadans que defineixen la situació econòmica com a "dolenta" o "molt dolenta", concretament un 86,5%. Al sondeig fet entre els dies 1 i 11 de maig, en plena precampanya de les eleccions europees del 25 de maig, l'atur figura en primer lloc amb un 80,8%, pujant cinc dècimes respecte al baròmetre anterior. La corrupció i el frau es mantenen com a segona preocupació, a molta distància, amb un 35,7%, baixant sis dècimes en comparació a l'abril. 

El CIS també reflecteix un petit descens en el percentatge de ciutadans que defensa la independència d'alguna comunitat autònoma. Baixa nou dècimes. Un 8,8% aposta per aquesta via. Segons l'estudi corresponent al maig, augmenta, en canvi, el percentatge de ciutadans que volen un estat amb un únic govern central: un 22% davant del 20,9% del sondeig d'abril. El sondeig assenyala que gairebé la meitat dels enquestats, el 49,5%, se sent tan espanyol com de la seva comunitat, davant un 18,3% que se sent únicament espanyol, un 11,9% que se sent més de la seva comunitat autònoma que espanyol i un 6,2% que se sent més espanyol que de la seva comunitat. Només el 6,6% se sent únicament del seu territori.

Pel que fa a la monarquia, amb prou feines és esmentada pels enquestats com una preocupació. Sempre ha figurat a la cua. Al maig, el percentatge va ser del 0,2%. El sondeig fet abans de l'abdicació del rei baixa fins i tot dues dècimes en relació a l'abril. La xifra més alta dels últims mesos va ser del 0,9% l'abril del 2013. 

Anar al contingut