Rinoceronts amb les banyes tallades a Sud-àfrica.
Rinoceronts amb les banyes tallades per caçadors furtius. (Foto: Reuters)
Johannesburg

Augmenta la caça furtiva de rinoceronts a Sud-àfrica per vendre les banyes a preu d'or

Augmenta a l'Àfrica la matança de rinoceronts per vendre les banyes d'aquests animals. La caça furtiva s'ha descontrolat a Sud-àfrica, i en només sis mesos ha causat la mort de 515 rinoceronts, i s'acosta als 668 de tot l'any 2012. Les banyes d'aquest gran mamífer poden costar 50.000 euros el quilo en el comerç il·legal, més que la cocaïna o l'or.

RedaccióActualitzat
Els caçadors furtius han matat 515 rinoceronts els sis primers mesos d'aquest any a Sud-àfrica, segons ha anunciat el Ministeri de Medi Ambient del país. Aquesta xifra s'acosta als 668 rinoceronts morts l'any passat i ja supera la del 2011, quan se'n van matar 443.

El viceministre de Medi Ambient sud-africà, Fundisile Mketeni, ha explicat que "l'increment de la caça furtiva dels rinoceronts és una qüestió que s'està debatent constantment al més alt nivell governamental". Segons el viceministre, "l'estratègia de protecció d'aquests animals, que data del 2010, està sent revisada", després de comprovar que la caça ha augmentat de manera considerable els últims anys, especialment en aquest primer semestre del 2013. "La vostra frustració també és la frustració del govern", ha subratllat Mketeni, que ha afegit: "Les forces de l'ordre s'han implicat en la lluita contra la caça furtiva, sobretot al Parc Kruger".

El govern sud-africà manté converses amb els països veïns per respondre de manera conjunta a aquesta plaga. El viceministre ha acusat Vietnam com un dels "països culpables" dels alts nivells de caça furtiva d'aquesta espècie en perill d'extinció, ja que va emetre en un any un centenar de permisos per caçar a Sud-àfrica. El país asiàtic va aprovar fa poc una moratòria sobre la caça a Sud-àfrica, després que representants de l'executiu de Pretòria visitessin Vietnam per parlar d'aquesta qüestió.

Organitzacions de protecció del rinoceront apunten que hi ha màfies asiàtiques que compren les banyes als furtius per vendre'ls a un preu molt elevat a països com la Xina, Tailàndia o Vietnam, on elaboren pocions curatives o afrodisíacs. Els preus poden arribar als 50.000 euros el quilo en el comerç il·legal. Les banyes d'aquests animals no tenen un nucli ossi, sinó que estan fets de queratina, la mateixa substància que forma els pels i les ungles en la resta de mamífers.

Sud-áfrica calcula que té uns 20.000 exemplars de rinoceronts, la població més alta del món. Les reserves privades del país alerten que aquesta espècie podria desaparèixer al 2020, si no es retalla el volum de caça furtiva als pròxims anys.
Anar al contingut