Madrid

Augmenta el nombre de víctimes d'explotació sexual malgrat la pressió policial

Tant el Defensor del Poble com la Secretaria d'Estat per la Igualtat condemnen l'augment de víctimes per les trames d'explotació sexual, malgrat la lluita de les forces de seguretat per eradicar-les, que va portar el 2010 a identificar més víctimes i a desarticular fins a un 50% de grups i organitzacions criminals. Es dóna el cas que el 32% d'aquestes víctimes són estrangeres i en situació irregular.

Actualitzat
A causa de l'augment del nombre de víctimes d'explotació sexual registrat l'any passat, el Defensor del Poble i la Secretaria d'Estat per la Igualtat han organitzat un seminari per tractar sobre aquesta problemàtica.

Tot i així, la secretària d'Estat per la d'Igualtat, Bibiana Aído, ha assenyalat que el 2010 les forces de seguretat van identificar 1.641 víctimes relacionades amb aquestes trames, 341 més que el 2009. A més, la policia va desarticular un 50% més d'organitzacions i grups criminals relacionats amb aquests negocis il·legals en comparació amb l'any anterior.

Les xifres també demostren que el 32% d'aquestes víctimes són estrangeres i en situació irregular, a les quals exploten per poder venir a Espanya. El 68% restant són víctimes procedents de la Unió Europea o d'altres països extracomunitaris amb residència legal.

La mateixa secretària d'Estat per la Igualtat s'ha referit a aquesta problemàtica com "l'esclavitud del segle XXI" i ha afegit que és un delicte "detestable i que s'ha d'eradicar". Creu que amb aquest negoci la dona es converteix en una mercaderia i en un objecte sexual.

Des de la mateixa institució, es volen prohibir els anuncis de contactes sexuals que, segons Aído, estan vinculats amb aquestes xarxes d'explotació. Juntament amb el pla integral, que ha estat el primer que ha abordat aquesta problemàtica des d'una perspectiva pròxima als drets humans, es demana més sensibilitat per part de la societat i una actuació d'acord amb la legalitat i amb el tracte a les víctimes per part de la policia i les forces de seguretat.

La Defensora del Poble, María Luisa Cava de Llano, després d'haver rebut nombroses queixes d'ONGs preocupant-se per la problemàtica, reclama més facilitat a l'hora d'identificar i protegir de les víctimes.
Anar al contingut