Barcelona

Les ordres que van rebre Mossos l'1-O: "En cas de càrrega, auxiliar els ferits"

S'han filtrat una part de les comunicacions dels Mossos a Barcelona el dia del referèndum

RedaccióActualitzat

Almenys en dues escoles els Mossos van rebre, per l'1-O, la instrucció de "no intervenir" davant les càrregues de la Policia Nacional i la Guàrdia Civil. Així ho expliciten uns àudios als quals ha tingut accés "La Vanguardia", i que s'han fet públics aquest dimecres.

En els fragments de les comunicacions dels Mossos a Barcelona filtrats es pot sentir quina era la situació que es van trobar algunes de les patrulles a primera hora en llocs de votació com l'institut Pau Claris de l'Eixample.

En altres, com se sent, no van poder perquè hi havia moltes persones "no violentes" que no els ho permetien. En alguns moments es mostren sorpresos per les càrregues policials.

- "Hi ha moltes persones concentrades a la porta i no podem acostar-nos nosaltres, apropar-nos. Ho estem veient des de fora. Estan carregant, estan carregant".

- "Sí, sisplau, prioritat en punt 7. Acaben d'arribar com sis furgonetes de CNP antidisturbis. S'estan apropant al col·legi, estan carregant, estan carregant!"

- "Comtal 0 del 91. Comencen a treure gent per la força de la porta".

- "Quin punt és?"

"- IES Joan Fuster. IES Joan Fuster"

"- Estan carregant molt".

"- L'indicatiu que comunica, vostè no intervingui. Vostè no intervingui".

 


El dia del referèndum, 7.850 mossos es van desplegar per tot el territori i hi va haver moltíssimes comunicacions. Entre les filtrades, en dos casos es poden sentir ordres directes a les patrulles. Un és el cas del col·legi de la ronda Sant Pau on es demana que no s'intervingui i, l'altre, destinada a les patrulles dels Mossos del districte de Sant Andreu, on es demana prioritzar l'atenció als ferits.

"- Gaudí 91, Gaudí 91 per tots els efectius d'aquí de Sant Andreu. En cas de càrrega del cos nacional de policia la nostra tasca és auxiliar les persones ferides i donar consell a les persones que es troben en les immediacions.

- Doncs miri, l'informo. L'institut està tancat amb clau i a l'interior hi ha unes 300 persones. Actitud pacífica i festiva. No podem accedir. L'informo també que hi ha menors a l'interior i que hi ha mitjans públics de Canadà".

El dia del referèndum, els Mossos van aturar l'activitat en 99 centres. Aquestes gravacions evidencien la falta de coordinació entre els Mossos i les policies espanyoles.

El paper dels Mossos, investigat

Totes aquestes converses formen part de les investigacions de l'Audiència Nacional i el Suprem sobre el paper que van tenir els mossos l'1 d'octubre. La policia catalana ha estat culpada per Diego Pérez de los Cobos, el coronel de la Guàrdia Civil que va coordinar el dispositiu policial de l'1 d'octubre, de no fer complir les resolucions judicials. Així ho va dir davant del jutge del Suprem que investiga diferent càrrecs independentistes pel delicte de rebel·lió. Segons va declarar semblava que l'operatiu de la policia catalana era per permetre la celebració del referèndum.

Pels Mossos, en canvi, la coordinació entre cossos liderada per Pérez de los Cobos va ser només façana. Així consta en l'informe que van presentar a l'Audiència Nacional, que es contradeia amb el que va entregar la Policia Nacional. El conseller Forn, a la presó d'Estremera, també ho hauria dit al Suprem en assegurar que Pérez de los Cobos els va deixar plantats.

ARXIVAT A:
Referèndum 1-OIndependènciaProcés catalàJudicial
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut