Bilbao

Atutxa recorrerà la sentència condemnatòria del Suprem, que l'ha deixat "perplex"

L'expresident del Parlament basc Juan María Atutxa ha anunciat que recorrerà davant del Tribunal Constitucional la decisió que el condemna per no haver dissolt el grup parlamentari Sozialista Abertzaleak, després de la il·legalització de Batasuna i que, si cal, arribarà a Estrasburg. Això, després que el Tribunal Suprem ha condemnat Atutxa i dos membres més de la mesa del Parlament basc, Gorka Knörr i Kontxi Bilbao, per desobediència. Atutxa, a més, s'ha mostrat perplex per la sentència del Suprem, que dóna la raó a Manos Limpias, i ha afirmat que la justícia s'està convertint en una "autèntica comèdia".

Actualitzat

Les reaccions per la decisió del Tribunal Suprem feta pública aquest dilluns de condemnar la mesa del Parlament basc formada per Juan María Atutxa, Gorka Knörr i Kontxi Bilbao per no haver dissolt SA (Sozialista Abertzaleak) no s'han fet esperar.

Juan María Atutxa ha mostrat "perplexitat" per la sentència condemnatòria, que considera "impossible de comprendre". L'expresident de la cambra ha afirmat que res feia pensar en una decisió que donés la raó a Manos Limpias, i ha mostrat desconfiança en "gran part de la justícia".

"No s'entén res de res, més enllà del que sigui endinsar-nos en el perillós camí de reconèixer, una vegada més, que la justícia s'està convertint en una autèntica comèdia", ha conclòs Atutxa, que ja ha afirmat que presentarà recurs i que avui dia faria el mateix que el 2003.

Atutxa, que actualment viu retirat de l'activitat política, serà condemnat a inhabilitació per càrrec públic durant un any i mig, i a una multa de 100 euros diaris durant 6 mesos. Knörr i Bilbao, a un any d'inhabilitació i a una multa de 10 euros diaris durant 4 mesos. La inhabilitació només afectarà la diputada d'Esker Batua. Knörr, que com Atutxa també es va retirar de la vida pública, també s'ha mostrat molt disgustat per la sentència.

El lehendakari Juan José Ibarretxe, per la seva banda, ha dit que la decisió del Suprem respon a una estratègia política per devaluar les institucions basques i que d'aquesta manera el Suprem legitima la possibilitat de condemnar el lehendakari per haver-se reunit amb representants de Batasuna.

Per la seva banda, l'actual presidenta del Parlament basc, Izaskun Bilbao, en unes declaracions a Ràdio Euskadi, ha expressat la seva sorpresa davant el que qualifica de contradicció judicial per haver acceptat fer judici d'un recurs presentat per una associació particular. El govern d'Euskadi considera que la sentència és un símbol del deteriorament democràtic a què estan sotmeses les institucions basques.

"Triomf de la societat"

El Tribunal Superior de Justícia del País Basc va absoldre dues vegades Atutxa del mateix cas, però el Suprem ha revocat la decisió després que el sindicat de funcionaris Manos Limpias, una organització d'extrema dreta que no té representació en cap centre de treball, hi presentés recurs.

Manos Limpias, que considera la decisió del Suprem un "triomf de la societat" i una condemna "moral", espera que serveixi d'exemple per a altres polítics que "es pensen que estan per sobre de la llei".

Anar al contingut