Algunes de les peces que s'ofertaven a la subhasta (Reuters)

Aturen la subhasta d'unes peces amb punxes amb què marcaven jueus a Auschwitz

El propietari de la casa de subhastes defensa que ho feia per "augmentar la consciència" de l'Holocaust, però un tribunal israelià ha donat la raó a la majoria de l'opinió pública

Actualitzat

Dins la seva ment sonava raonable: l'israelià Meir Tzolman, propietari de la casa de subhastes Tzolman, va pensar que oferir els segells utilitzats pels nazis per tatuar els jueus reclosos a Auschwitz era una gran idea per "fer créixer la consciència" del que va passar.

Per això va encapçalar l'anunci d'aquests 14 petits segells -i les corresponents instruccions d'ús- amb un "No ho oblidis! Aquesta col·lecció simbolitza més que cap altre ítem lligat a l'Holocaust la tragèdia horrorosa que va viure el nostre poble".

El govern israelià, com l'enorme majoria de l'opinió pública, no opina el mateix que el senyor Tzolman, i va catalogar aquesta subhasta "d'immoral". 

Una de les veus més categòriques en contra d'aquesta iniciativa va ser la del president del Museu Nacional de l'Holocaust Yad Vashem, Dani Dayan, que demanava en aquesta piulada solucions legals per evitar que aquests objectes arribin a mans de "comerciants cobdiciosos":

 

Finalment, aquest dimecres un tribunal de Tel-Aviv ha acceptat la sol·licitud del Centre d'Organitzacions de Supervivents de l'Holocaust a Israel, i ha aturat la subhasta.

Els segells s'utilitzaven per identificar els jueus reclosos al camp de concentració amb un codi consistent de lletres i números, i que els supervivents encara tenen gravat a la pell.

El tatuatge amb el codi identificatiu d'un jueu supervivent a Auschwitz (Reuters)

Encara no se sap què passarà amb aquests segells, que segons la casa de subhastes són pràcticament únics al món. Els altres són al Museu de Medicina Militar de Sant Petersburg i al Museu d'Auschwitz.

 

ARXIVAT A:
HolocaustIsraelNazisme
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut