La vacuna del CSIC és la que està més avançada de les que s'investiguen a l'Estat (CSIC)
La vacuna del CSIC és la que està més avançada de les que s'investiguen a l'Estat (CSIC)

Aturen els assajos en humans de la vacuna espanyola contra la Covid

El CSIC, pendent d'autorització per continuar, nega que un macaco utilitzat en la investigació hagi mort pels efectes del fàrmac

Actualitzat

Aquest dimecres havien de començar els assajos en humans de la vacuna espanyola contra la Covid, però de moment hauran d'esperar.

El CSIC, que és qui la desenvolupa, frena de moment el procés perquè encara no ha rebut l'autorització de l'Agència Espanyola de Medicaments per administrar-la en persones. L'informe de l'Agència ha de valorar els últims assajos clínics que s'han fet amb la vacuna. El CSIC diu que desconeix per què s'ha paralitzat el procés.

L'Hospital de La Paz de Madrid estava reunint possibles voluntaris per fer les proves. La fase 1 preveia assajar el fàrmac en 112 voluntaris.

A la fase 2 es preveia avaluar els resultats d'immunogenicitat i la seguretat en 500 voluntaris.

Segons les previsions inicials, a la fase tres la vacuna s'havia de provar en 20.000 persones sanes abans d'acabar l'any.

El CSIC nega que l'aturada del procés tingui res a veure amb els efectes de la vacuna sobre els macacos utilitzats en la investigació. També desmenteix que un dels primats hagi mort pels danys pulmonars provocats pel fàrmac, tal com publiquen algunes informacions.


A partir de la vacuna contra la verola

El projecte, liderat per Mariano Esteban i Juan García Arriaza, del Centre Nacional de Biotecnologia, treballa a partir d'una variant de la vacuna que es va fer servir per erradicar la verola. El fàrmac del CSIC contra la Covid s'administraria en una sola dosi.

Al gener van demostrar, en un assaig amb ratolins modificats genèticament, una efectivitat del 100%. Van exposar 22 rosegadors vacunats a dosis letals de la vacuna i en van sortir indemnes.

 

Aquesta vacuna és una de les que estan més avançades i amb més possibilitats d'èxit de totes les que es produeixen a l'estat espanyol.

ARXIVAT A:
Coronavirus Covid-19VacunesCiència
Anar al contingut