El pantà de Siurana en un imatge del 9 de juliol
El pantà de Siurana en un imatge del 9 de juliol (ACN/Ariadna Escoda)

Aturat el transvasament d'aigua de Siurana a Riudecanyes a causa de la sequera

El Departament d'Acció Climàtica ha pres la mesura per garantir la qualitat ambiental de l'embassament

El pantà de Siurana, al Priorat, està en estat crític. Es troba al 10% de la seva capacitat. Aquesta situació ha obligat la Generalitat a aturar el transvasament d'aigua que es fa des d'aquest embassament al de Riudecanyes, d'on s'abasteixen uns 3.000 regants de la zona.

Aquest transvasament, que es fa cada any per un contracte històric, ha quedat aturat després que el desaconselli un informe ambiental. Segons aquest informe, continuar el transvasament que quedava pendent aquest any posaria en perill de mort els peixos i la poca aigua restant quedaria en males condicions.

Al Priorat feia dies que tenien por de quedar-se sense aigua de boca i els alcaldes de la zona havien demanat que no es fessin més transvasaments. Ara, tot i que estan satisfets amb l'aplicació d'aquesta mesura, n'han criticat els motius. Consideren que s'ha prioritzat la fauna marina de l'embassament per sobre de l'aigua de boca.

Els ecologistes també han celebrat la decisió, però han explicat que creuen que la situació del riu Siurana no es deu a la sequera sinó a aquests transvasaments al pantà de Riudecanyes, i han demanat "valentia" a la Generalitat perquè exigeixi a la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre que estableixi un cabal mínim per al riu.

La Generalitat estudia alternatives per als regants que s'abasteixen del pantà de Riudecanyes, que ara ja no rebrà més aigua del de Siurana, i que ja van advertir a principis de setmana que sense aquest transvasament haurien de deixar de regar.

 

ARXIVAT A:
SequeraMeteorologia
Anar al contingut