Aturar el canvi climàtic és possible però amb un esforç extraordinari, segons l'IPCC

Xavier DuranActualitzat

Limitar l'augment de temperatura a 1,5 graus respecte a la que hi havia abans de la Revolució Industrial encara és possible, però requereix grans esforços i començar les accions immediatament. Aquest és el missatge, barreja d'esperança i d'alarma, que hi ha en l'informe especial que l'IPCC (Panel Internacional del Canvi Climàtic) ha publicat aquest dilluns.

En l'informe anterior, publicat el 2014, l'IPCC estimava que aquest augment d'un grau i mig s'assoliria a la dècada del 2020. Però basant-se en nous estudis ara afirma que s'hi arribaria entre el 2030 i el 2052.

Això es produiria, afirma, si les emissions continuen al ritme actual. Però l'IPCC proposa mesures dràstiques per evitar-ho.

Bona part de l'informe està dedicat a explicar les conseqüències de l'augment de temperatura. I remarca que limitar aquesta pujada a un grau i mig reduiria aquests efectes en un percentatge important, però que el canvi climàtic tindrà igualment un impacte greu a molts territoris, sobretot als més pobres.

Segons l'informe, limitar l'augment de temperatures requerirà canvis ràpids, de llarg abast i sense precedents en tots els àmbits. Però evitar que l'escalfament assolís els dos graus tindrà uns beneficis clars per a la gent i els ecosistemes i aniria de la mà per assegurar una societat més sostenible i justa.

Fins ara, l'augment ha estat d'un grau. I això ja està tenint conseqüències, com remarca Panmao Zhai, copresident d'un dels grups de treball:

"Un dels missatges clau que es desprèn d'aquest informe és que ja estem veient les conseqüències de l'augment d'un grau a través d'un temps més extrem, augment del nivell del mar i disminució del gel a l'oceà Àrtic, entre altres canvis".

Però molts efectes encara es poden evitar limitant l'augment de temperatures. L'informe explica què vol dir aturar-se en un grau i mig i impedir que la temperatura pugi dos graus.

Així, el nivell del mar pujaria deu centímetres menys el 2100. La probabilitat que l'Àrtic quedi sense gel a l'estiu seria d'una vegada al segle amb un augment d'1,5 i almenys d'una vegada per dècada amb 2 graus. I amb 1,5 graus es perdrien entre el 75 i el 90% de les barreres de coral, però amb 2 graus desapareixien el 100%.

També hi haurà impacte amb la salut, entre altres coses amb l'augment de casos de malalties com la malària i el dengue i la seva extensió a llocs on ara no existeixen o són molt rares.

Limitar l'augment de la temperatura també reduiria les pèrdues de rendiment en diversos conreus bàsics, com ara blat, blat de moro i arròs. Les pèrdues es produirien sobretot a l'Àfrica subsahariana, el sud-est asiàtic i l'Amèrica Central i del Sud.

La deducció és que l'augment d'1,5 graus serà prejudicial, però el de dos graus seria devastador.

Limitar l'augment de temperatura és possible

La bona notícia és que l'IPCC veu factible no passar d'1,5 graus si s'actua de manera contundent i immediata. El 2030, les emissions s'haurien d'haver reduït un 45% respecte al 2010 i ser virtualment nul·les el 2050 que siguin les mínimes i que s'eliminin de l'atmosfera. Per assolir això, hi ha algunes lleis vigents, tot i que no pertanyen a l'àmbit jurídic, afirma Jim Skea, copresident d'un altre grup de treball:

"Limitar l'escalfament a 1,5 graus és possible dintre les lleis de la química i la física, però fer-ho requerirà canvis sense precedents".

Per això, a les lleis naturals s'hi haurà d'afegir una legislació que les ajudi. I l'informe ofereix als polítics i gestors la informació que necessiten per prendre decisions. Si no, els resultats poden ser desastrosos, com ha declarat a la revista Nature Ove Hoegh-Guldberg, director de l'Institut del Canvi Climàtic de la Universitat de Queensland (Austràlia):

"Sense una acció agressiva, el món esdevindria un lloc on la vida sigui gairebé impossible per a la majoria de la gent".

Entre altres mesures, l'informe diu que cal reduir la demanda energètica, en part amb més eficiència. L'energia solar i l'eòlica haurien de proporcionar entre el 70 I el 85% de l'electricitat mundial el 2050.

També caldria augmentar la superfície de boscos perquè absorbeixin més diòxid de carboni. I fins I tot se suggereix que s'haurien d'utilitzar tècniques ara com ara no assajades a gran escala per eliminar diòxid de carboni de l'atmosfera i guardar-lo al subsòl.

L'acord de París, firmat a la capital francesa el 2015, marcava com a objectiu que l'escalfament ni superés els dos graus, però convidava a intentar que fos inferior a 1,5 graus. Ara, l'IPCC remarca la importància de limitar aquest augment.

L'IPCC és l'organisme de les Nacions Unides per avaluar la ciència relacionada amb el canvi climàtic. Aquest informe especial serà un dels elements clau en la conferència que es farà al desembre a Katowice (Polònia).

Beneficis econòmics

Tot i els costos de limitar l'augment de temperatura, diversos estudis n'assenyalen els beneficis econòmics d'afrontar el canvi climàtic. Al maig, un article a la revista Nature deia que això faria estalviar més de 20 bilions de dòlars a finals de segle. Un estudi més recent, publicat a l'Annual Review of Environment and Resources, afirma que limitar l'augment de temperatura a 1,5 graus pot comportar grans beneficis econòmics, tot i els costos d'assolir-ho.

 

ARXIVAT A:
CiènciaCrisi climàticaMedi ambientEcologia
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut