Aturades totes les plantes de tractament de purins de Catalunya pel preu del gas

Hi ha una vuitantena de treballadors en ERTO i el tancament temporal implica un sobrecost per als ramaders, que han de portar més lluny les dejeccions dels porcs

Oriol Vidal Aixalà /Josep Manel OcanyaActualitzat

Les sis plantes de tractament de purins que hi ha a Catalunya han aturat la seva activitat per l'alt preu de la factura de gas que han de pagar. Això afecta molts ramaders que, sense les plantes, han de transportar les dejeccions de porcs lluny de les seves finques, amb el sobrecost que això suposa.

A les plantes de tractament de purins aquestes dejeccions de porcs s'assequen. Sense la part líquida el seu volum baixa molt, és molt més fàcil traslladar-los i aplicar-los com a adob i molt més difícil que contaminin perquè n'hi hagi un excés en un lloc determinat. Per assecar purins es fa servir gas, i ara se n'ha disparat tant el preu que han hagut d'aturar les plantes.

Planta de tractament de purins de Juneda
Planta de tractament de purins de Juneda (CCMA)

El responsable de la planta Tracjusa, a Juneda (les Garrigues), Eduard Cau, diu que "la factura del gas d'aquesta planta variava cada mes entre mig milió d'euros i un milió, i ara està entre 5 i 10 milions. És una cosa absolutament desbocada".

A la pujada del preu del gas s'hi ha afegit que fa temps que l'Estat va rebaixar el preu que aquestes plantes cobren per produir electricitat.

Tot plegat ha provocat que les sis instal·lacions de tractament de purins que hi ha a Catalunya s'aturessin i que la majoria fessin ERTO que afecten una vuitantena de treballadors.

El problema va començar abans de l'estiu i les plantes s'han anat aturant a mesura que se'ls acabava el gas que tenien comprat.

De plantes n'hi ha a l'Esquirol i les Masies de Voltregà (Osona), Miralcamp (el Pla d'Urgell), Alcarràs (el Segrià) i dues a Juneda (les Garrigues).

 

Aquestes instal·lacions donen servei a zones en què hi ha excedents d'aquestes dejeccions ramaderes, és a dir, que en produeixen més que no pas les que poden aplicar com a fertilitzants a les seves finques per no contaminar els aqüífers.

Ara, amb les plantes aturades, els ramaders han de buscar alternatives per als purins que sobren. I això vol dir portar-los lluny de les seves finques. Per exemple, hem trobat el cas d'un camió que transportava purins de granges de Juneda a 25 quilòmetres de distància, a Vinaixa, on no hi ha problemes d'excedents de les dejeccions dels porcs.

El transport dels purins en lloc de fer servir les plantes suposa un sobrecost per als ramaders. El responsable del sector porcí a Unió de Pagesos, Rossend Saltiveri, explica: "Tenim un increment de cost d'entre un 20 i un 30 per cent. Un augment de cost que se suma als que ja patim a les granges pel tema energètic i el d'alimentació."

Per evitar sobrecostos s'haurien de reobrir les plantes. Per això, bona part dels afectats reclamen al govern espanyol que millori la retribució que reben aquestes instal·lacions per generar electricitat perquè els costos per fer-ho han pujat.

Però n'hi ha, com la planta de Tracjusa, a Juneda, que no hi confien i prefereixen apostar per substituir el gas pel biogàs que obtindrien a partir de residus urbans.

 

ARXIVAT A:
Ramaderia
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut