El president del Brasil, Jair Bolsonaro, parlant per telèfon aquest dimarts (Reuters/Ueslei Marcelino)
El president del Brasil, Jair Bolsonaro, parlant per telèfon aquest dimarts (Reuters/Ueslei Marcelino)

Atribueixen crims contra la humanitat a Bolsonaro per la gestió de la Covid

Un informe del Senat atribueix al president brasiler nou delictes en la gestió d'una pandèmia que ha causat més de 600.000 morts al país

Actualitzat

"Molts innocents van pagar amb la vida la irresponsabilitat del govern i del president". Amb aquesta contundència s'expressa un informe elaborat per una comissió de Senat brasiler sobre la gestió de la crisi de la Covid-19 que va fer l'executiu de Jair Bolsonaro.

L'informe acusa Bolsonaro de crims contra la humanitat en concloure que per, una "decisió política", va agreujar una crisi que ha provocat més de 600.000 morts al Brasil, el segon país on ha mort més gent per coronavirus, després dels Estats Units, segons les dades de la Universitat Johns Hopkins.

El document també atribueix el president brasiler de vuit delictes més, tipificats com epidèmia amb resultat de mort, infracció de mesures sanitàries, xarlatanisme mèdic (un delicte al Brasil), incitació al delicte, atemptat contra la dignitat del càrrec, prevaricació, falsificació de documents i ús irregular de diner públic.

Protesta contra Bolsonaro, aquest dimecres a Brasília
Protesta contra Bolsonaro, aquest dimecres a Brasília (Reuters/Ueslei Marcelino)


L'informe, elaborat durant gairebé sis mesos, és una síntesi de les actituds que va adoptar, des de l'inici de la pandèmia, el president brasiler, que consideren que "va col·laborar fortament en la propagació de la Covid-19" i va ser "el principal responsable dels errors comesos pel govern".

En aquest sentit, es posa èmfasi en la reiterada violació que va fer el president brasiler de les mesures que prohibien aglomeracions i imposaven l'ús de mascareta, la promoció de la hidroxicloroquina en discursos oficials i l'ús de recursos públics per adquirir-ne:

"El president va incentivar la població de forma reiterada a incomplir el distanciament social, es va oposar a l'ús de mascareta, va promoure aglomeracions i va intentar desqualificar les vacunes"

 


Quatre ministres i 61 persones més, també acusats

A banda de Bolsonaro, l'informe assenyala també quatre ministres del govern: els de Salut, Marcelo Queiroga; Defensa, Walter Braga Netto; Treball, Onyx Lorenzoni; i Transparència, Wagner Rosario.

A més, el document inclou com a acusats 61 persones més, sospitoses de diversos delictes, entre els quals hi ha des de l'imposició en la salut pública de remeis sense eficàcia comprovada contra la Covid com la hidroxicloroquina fins a sospites de corrupció en la negociació de vacunes.

Entre aquestes persones hi ha tres fills de Bolsonaro: Flávio (senador), Eduardo (diputat) i Carlos (regidor), suposats responsables d'una xarxa d'activistes d'ultradreta que va difondre de notícies falses sobre la pandèmia.

 

Centenars de persones s'han concentrat per homenatjar els 600.000 morts per Covid al Brasil i per protestar contra la gestió de Bolsonaro (Reuters/Ueslei Marcelino)


La setmana que ve, els onze membres de la comissió votaran les conclusions de l'informe i, si s'aproven, les remetran als tribunals, que tenen l'última paraula sobre possibles processaments.

Difícilment el fiscal general del país permetrà que el cas arribi als tribunals. De tota manera, amb les conclusions de l'informe, Bolsonaro veu encara més lluny una possible reelecció l'any que ve, ja que les enquestes el situen força lluny del seu rival, l'expresident Luiz Inácio Lula da Silva.

 

ARXIVAT A:
Jair BolsonaroBrasilCovid-19Coronavirus
Anar al contingut