Atrapats entre els bancs i la Policia Nacional: sense NIE ni compte corrent

Aconseguir cita per renovar el NIE o obtenir la targeta de plàstic s'ha convertit en una autèntica missió impossible. Sense els documents, el banc bloqueja els comptes i empeny els perjudicats a fer malabars per poder cobrar el seu sou

Enllaç a altres textos de l'autor imgauto48

Ferran Moreno

Periodista de TV3 especialitzat en desigualtats i drets humans

@FerranMorenoG
Actualitzat

Ingressar els diners al compte d'un amic o cobrar el sou en mà. Aquest és el dia a dia de moltes persones estrangeres que no poden accedir al seu compte corrent tot i tenir permís de residència, una feina amb contracte i una nòmina.

El banc bloqueja el dipòsit quan apareix que el NIE del client, el número d'identificació d'estranger, ha caducat. I això, en un context en què aconseguir una cita per renovar la documentació és pràcticament impossible, es converteix en un autèntic calvari.

 

És el cas de la Rufina. Treballa com a cuinera en un bar de Cornellà. Té tots els papers en regla, però té el NIE caducat. Ja fa un any que l'intenta renovar, però no hi ha manera d'agafar cita a la Policia Nacional. I per això, el banc li ha bloquejat el compte corrent.

"No puc treure diners del banc i tampoc he cobrat l'ERTO. El sou l'ingresso al compte d'una amiga. És un caos. És com si no tingués personalitat."

L'Esther va aconseguir el seu primer contracte laboral a principis de gener en una empresa que li permet treballar de cuidadora de la llar en unes condicions més segures que quan ho feia en l'economia submergida. També té NIE i permís de residència però li falta poder recollir la seva primera Targeta d'Identificació d'Estrangera. I sense això, el banc no li facilita l'obertura d'un compte corrent on cobrar la seva nòmina.

"El meu cap no em pot ingressar el sou. Me'l dona en mà perquè no hi ha cap altre sistema. El lloguer també el pago d'aquesta manera."

 

 

Col·lapse amb les cites prèvies de la Policia Nacional

Aconseguir hora per als tràmits d'estrangeria sempre ha estat dificultós. Falta de personal, oferta reduïda de cites, compravenda en algunes cues... Però la crisi de la Covid-19 ha accentuat el bloqueig a la Policia Nacional.

Afectats i advocats coincideixen a dir que aquestes setmanes està sent tota una odissea trobar una cita prèvia, com denuncia Olga Hernández de Paz, advocada i presidenta de l'Associació Catalana de Professionals de l'Estrangeria:

"Les cues que veieu a Barcelona són la punta de l'iceberg del que està passant a tot arreu. El pitjor és que no poden treballar. Perquè encara que legalment sí que ho podrien fer, les empreses no se'n fien de les persones que tenen el NIE caducat o que encara no han rebut la targeta de plàstic."

 

Arran de la crisi del coronavirus, les cues a la Policia Nacional per aconseguir cita prèvia encara són més llargues
Arran de la crisi del coronavirus, les cues a la Policia Nacional per aconseguir cita prèvia encara són més llargues

 

És freqüent que els propietaris o treballadors de locutoris passin hores i hores davant de les pantalles de l'ordinador per reservar cites prèvies. Normalment reben moltes sol·licituds de persones que paguen entre 10 i 100 euros perquè des del locutori se li reservi hora a través dels webs d'Estrangeria o a la Policia. Per aquest motiu, ells són un bon indicador per copsar la magnitud del col·lapse.

En Redouan, des del seu local a Cornellà de Llobregat, pot estar-se de les 7 del matí a les 2 de la matinada intentant trobar cites per als seus clients. Ell cobra 15 euros pel servei, però ja no accepta més sol·licituds. Té més de dues-centes persones en llista d'espera. I no hi ha manera que pugui reservar hores.

"Abans, quan obries la pàgina, podies agafar una o dues cites al dia. Ara ja no. És molt difícil trobar-me. Acabo amb mal de cap de mirar la pantalla."

Preguntada per TV3, la Policia Nacional reconeix el col·lapse de les últimes setmanes i ho justifica per l'aturada laboral durant la pandèmia, deixant operativa, només, l'atenció a les urgències. A partir del 13 de juliol, el cos apunta que hi haurà 287 cites diàries per a l'expedició i 336 per a la recollida de les targetes.

 

Des de la policia s'afegeix que "s'està donant prioritat a l'entrega de les Targetes de Residència que es van tramitar abans de decretar-se el confinament i que estaven pendents d'entrega". I defensen que tota persona que es trobi en una situació d'urgència degudament justificada és atesa encara que no tingui cita prèvia.

 

L'impacte del bloqueig en les vides dels afectats

El Mohamed baixa cada 15 dies a Barcelona. Ve de Logronyo, a La Rioja, on treballa al sector de la construcció, amb un contracte garantit d'un any. Però segueix empadronat a Barcelona i és aquí on ha de completar el tràmit de renovació del NIE.

 

Està desesperat perquè no aconsegueix cita per internet, i a la cua de la comissaria de la Policia Nacional de Rambla Guipúscoa que ja es torna a formar cada matí no li donen cap resposta sobre la seva situació. Tem que si no pot renovar el NIE d'una vegada, l'empresa no el contracti més. Aquest dilluns fa cua amb una cinquantena de persones més. Algunes hi són des de les dues de la matinada.

"Ja no sé què fer. O deixo la feina o treballo sense documentació. El meu cap m'ha donat permís per estar-me un dia més a Barcelona, però hauré de tornar a La Rioja sense haver-ho solucionat. Una vegada més."

A l'Esther, el banc no li accepta el passaport com a document per obrir un compte. I la Rufina assegura que la seva entitat bancària no li va comunicar el bloqueig del seu dipòsit. El Banc d'Espanya, en la seva memòria del 2018, argumenta que els bancs no poden bloquejar els comptes "sense que hi hagi la deguda comunicació al client".

 

No tenir el NIE en vigor pot dificultar diversos tràmits burocràtics
No tenir el NIE en vigor pot dificultar diversos tràmits burocràtics

 

Aquest fet és qualificat, pel mateix banc central, com a contrari a les bones pràctiques bancàries, segons assenyala l'advocada Hernández de Paz:

"Lamentablement, els bancs són molt ràpids i àgils en el bloqueig dels comptes quan els titulars són persones estrangeres."

Davant de la situació actual, des de l'entitat que presideix, l'Associació Catalana de Professionals de l'Estrangeria, lamenten que la Seguretat Social no especifiqui a la seva pàgina web que els estrangers poden treballar encara que no hagin rebut la targeta de plàstic, i demanen que ho puguin recollir de manera clara. Des de l'associació també sol·liciten a la Policia Nacional que ampliï personal i l'horari de servei.

ARXIVAT A:
MigracionsPolicia Nacional
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut