Primera ampolla de vodka Atomik (AFP)
Primera ampolla de vodka Atomik (AFP)

Atomik, el vodka fet amb sègol i aigua de Txernòbil

Els científics asseguren que no té radioactivitat

Actualitzat

Li han posat de nom "Atomik", però asseguren que és segur de beure. Es tracta d'una nova marca de vodka que es produeix amb cultius pròxims a Txernòbil, on al 1986 hi va haver l'accident nuclear més greu de la història.

El nou vodka està fabricat amb grans de sègol i agües de l'aqüífer de la zona.

Els productors ucraïnesos han estat assessorats per un equip de científics britànics que, si bé van trobar certa radioactivitat en el sègol què feien servir, confirmen que el procés de destil·lació n'elimina les restes tòxiques.

L'única radioactivitat en l'alcohol era el carboni 14, asseguren, "el mateix que el que hi pot haver en qualsevol beguda espiritual".

El professor universitari Jim Smith lidera el projecte i explica la importància de l'"Atomik":

"Crec que aquesta és l'ampolla d'esperits més important del món perquè podria ajudar a la recuperació econòmica de les comunitats que viuen a les zones abandonades de Txernòbil i els voltants."

Smith ha estat investigant la contaminació de Txernòbil des de fa gairebé 30 anys i va treballar al costat de companys d'Ucraïna per produir l'esperit.

Després de l'accident nuclear es va establir una zona d'exclusió de 30 quilòmetres al voltant de la planta on l'agricultura comercial encara està prohibida.

Els científics han creat l'empresa The Chernobyl Spirit Company per vendre el vodka i esperen poder començar la producció a petita escala a finals d'aquest any.

D'entrada pensen produir unes 500 ampolles i vendre-les majoritàriament als turistes que cada cop més visiten la zona d'exclusió. El 75% dels beneficis de la producció està previst que vagi a la comunitat local, molt empobrida des de l'accident.

 

L'accident nuclear més greu

El 26 d'abril de 1986, una trentena de persones van morir a l'explosió de Txernòbil i centenars més van morir de malalties relacionades, tot i que la xifra exacta continua sent una incògnita.

En un primer moment les autoritats soviètiques van intentar encobrir i minimitzar el desastre.

Finalment, 350.000 persones van ser evacuades de la zona d'exclusió i els científics asseguren que només deixarà de ser radioactiva en 24.000 anys.

 

Però això no tira enrere els milers de turistes que cada cop més visiten Txernòbil. La sèrie d'èxit sobre l'accident nuclear de la plataforma HBO n'ha provocat el boom turístic.

Només hi poden entrar els majors d'edat i els guies asseguren que, si se segueixen les seves indicacions, els nivells de radiació que s'agafen no són perillosos.

Les agències que hi organitzen visites cobren 90 euros per una visita d'un dia.

 

Anar al contingut