Els EUA abaten dos membres d'Estat Islàmic en resposta a l'atemptat a l'aeroport de Kabul

El Pentàgon ordena la retirada de les tropes nord-americanes de l'aeroport afganès davant d'amenaces reals que s'hi produeixi un altre atemptat

RedaccióActualitzat

Els Estats Units havien promès venjança per la massacre de l'aeroport de Kabul, amb un balanç provisional d'almenys 170 morts, i la resposta ha estat ràpida. L'exèrcit nord-americà ha llançat un atac amb drons contra un presumpte líder de la branca afganesa d'Estat Islàmic, que va reivindicar l'acció suïcida, en què hauria mort aquest dirigent i un segon membre d'Estat Islàmic.

Segons el Pentàgon, tots dos tindrien un "perfil alt" dins l'organització. 

"Les primeres informacions apunten que hem matat l'objectiu. No hi ha hagut baixes civils", ha afirmat l'exèrcit en un comunicat.

L'escenari del bombardeig, la matinada de dissabte, ha estat la província de Nangarhar, a l'est de l'Afganistan, a la banda fronterera amb el Pakistan.

Entre les víctimes de l'atemptat islamista, la majoria civils afganesos, també es compten 13 soldats dels Estats Units, en l'atac més letal contra les tropes a l'Afganistan en l'última dècada. 

El president nord-americà, Joe Biden, ha fet seva la retòrica venjativa que George W. Bush va fer servir després dels atacs de l'11 de Setembre del 2001 per alertar que no perdonarien ni oblidarien la massacre de Kabul. "Us trobarem i us ho farem pagar", va afirmar.

Tropes nord-americanes en un control a l'aeroport de Kabul, abans de l'atemptat (Reuters/US Marine/Victor Mancilla)
Tropes nord-americanes a Kabul, el dia abans de l'atemptat a l'aeroport (Reuters/US Marine/Victor Mancilla) 


Enllestint la retirada

La Casa Blanca ha advertit que aquests últims dies de replegament de les tropes estrangeres de territori afganès seran les més perilloses i, de fet, les tropes nord-americanes han començat a retirar-se de l'aeroport de Kabul. Els Estats Units hi tenen desplegats 5.000 soldats que protegeixen les instal·lacions.

Tant els Estats Units com els aliats han pitjat l'accelerador per evacuar el màxim de gent possible de l'Afganistan abans de la data límit fixada pel 31 d'agost i davant l'amenaça real de nous atemptats.

A última hora d'aquest dissabte, el president dels Estats Units, Joe Biden, ha assegurat que creu que és "altament probable" que hi hagi un altre atemptat a l'Afganistán "en las pròximes 24 o 36 hores".

Des del 14 d'agost, la vigília que els talibans aconseguissin el control de Kabul, les forces aliades han traslladat més de 100.000 persones fora del país, però són molts els col·laboradors afganesos que no han pogut volar a l'exterior.

En el cas d'Espanya, el govern de Pedro Sánchez va donar l'operatiu d'evacuació per acabat aquest divendres, ajustant-se a les pressions dels Estats Units als aliats perquè enllesteixin la retirada abans d'aquest 28 d'agost.

 

 

ARXIVAT A:
TalibansAfganistan
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut