Atac amb drons a la petrolera més gran del món a l'Aràbia Saudita
Columnes de fum després de l'atac a la refineria d'Aramco (Reuters)

Un atac amb drons a la refineria més gran del món frena la producció de petroli

Els rebels houthis han reivindicat l'atac a la planta d'Aramco a l'Aràbia Saudita i els Estats Units en responsabilitzen l'Iran

RedaccióActualitzat

Els Estats Units han responsabilitzat l'Iran de l'atac amb drons dels rebels houthis del Iemen contra la petrolera Aramco, la més gran del món, a l'Aràbia Saudita. La planta ha hagut de reduir la seva producció i ara només opera al 50%.

Els rebels houthis, que han reivindicat l'acció, van atacar aquest dissabte dues refineries amb 10 drons.

 

 

Els fets tenen un impacte important en l'economia i els subministraments de cru, però també hi ha una derivada política. Per Washington, Teheran dona suport als rebels. El secretari d'Estat de l'administració Trump, Mike Pompeo, acusa l'Iran d'estar darrere l'atac. 

"Teheran està al darrere de gairebé 100 atacs a l'Aràbia Saudita, mentre Rouhani i Zarif pretenen participar en la diplomàcia. L'Iran ha llançat un atac sense precedents al subministrament energètic mundial. No hi ha proves que els atacs vinguin del Iemen."

 

Iran ho nega i assegura que hi ha un pla dels serveis d'intel·ligència per danyar la imatge del seu país. El portaveu d'Afers Exteriors qualifica les acusacions nord-americanes de "sense sentit".

El règim de l'Aràbia Saudita, per la seva banda, ha afirmat que té la capacitat i la voluntat de respondre a l'acció.

L'Aràbia Saudita lidera una coalició militar que lluita contra els houthis al Iemen per restablir el govern que els rebels van derrocar fa quatre anys i mig.

Els rebels, al seu torn, responen que operacions de càstig com aquesta s'ampliaran i podrien ser més dures mentre l'Aràbia Saudita continuï atacant els houthis al Iemen.

Els atacs no han causat víctimes, però sí incendis que han generat grans columnes de fum als llocs on s'han estavellat els projectils.

 

Aramco està considerada per agències d'avaluació com ara Moody's i Fitch com l'empresa que té més beneficis del món.

ARXIVAT A:
Trump Estats UnitsAràbia Saudita
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut