Associacions de veïns de Barcelona qüestionen el model de venda dels pisos de l'exèrcit

A tot l'Estat queden més de 10.000 immobles, i tenen previst vendre'n més de la meitat, i a Catalunya encara n'hi ha 376, dels quals 159 són a Barcelona

Leticia MarcosActualitzat

Barcelona va arribar a tenir un miler de pisos que pertanyien a l'exèrcit, fruit d'una època en què hi havia molts més efectius i casernes repartides per tot l'estat espanyol. Amb els anys, gran part de tot aquest patrimoni s'ha anat venent. Com per exemple, a tocar de la Sagrada Família, on els militars tenien mitja illa de l'Eixample.

Allà, entre l'avinguda Gaudí, Padilla i Indústria, l'exèrcit va construir a mitjans del segle XX edificis per allotjar els alts comandaments que estaven destinats a Barcelona. Amb els anys, l'exèrcit ha venut tot aquest triangle de l'Eixample, igual que a moltes d'altres zones.

L'Institut de Vivenda, Infraestructura i Equipament de la Defensa, l'INVIED, els ofereix, en primer lloc, als militars que hi viuen, i també al personal al servei del Ministeri de Defensa, en condicions molt avantatjoses, ja que paguen un cinquanta per cent del preu de la taxació.

Algunes associacions de veïns, com la de Sagrada Família, a Barcelona, qüestionen aquest model de venda del sòl públic perquè els militars que van comprar aquests pisos a preus molt baixos ara els poden revendre o llogar a preus de mercat. Una pràctica que, malgrat ser legal, creuen que no és ètica. Com explica Sagrario Fernández Vázquez, una veïna que vivia de lloguer a l'antiga promoció de pisos que l'exèrcit tenia a l'avinguda Gaudí. El militar que havia comprat el pis la va desnonar perquè ella no podia assumir la renovació del lloguer, pràcticament el doble de l'antic contracte.

"A veure què passa amb els diners que perden les arques públiques. Si compres un pis a meitat de preu, i fas tu el negoci, això és especulació."

Joan Itxaso, de l'Associació de Veïns de la Sagrada Família, reclama que l'administració pública tingui dret a tempteig:

"Demanem al Ministeri de Defensa, el gran propietari de patrimoni immobiliari del país, que faci la seva aportació al problema de vivenda. Com a mínim, creiem que l'administració pública hauria de tenir dret a tempteig per poder comprar aquest parc d'habitatges de militars."

Ara, a tot l'Estat queden 10.135 immobles, i tenen previst vendre'n més de la meitat. La resta els mantenen per motius estratègics a zones concretes o perquè són pisos ubicats dins d'instal·lacions militars. En total, a Catalunya encara n'hi ha 376, dels quals 159 són a Barcelona. I aquí, a la capital, el Ministeri de Defensa preveu vendre'n una cinquantena.

Pràcticament tots els beneficis que Defensa extreu d'aquestes vendes els destinen a pagar les despeses de mantenir aquest patrimoni, i el cost de traslladar els militars.

L'INVIED té una pàgina web on anuncien tots aquests pisos i els terrenys que estan en venda a tot Espanya, ja que surten a subhasta per la ciutadania si els militars o el personal administratiu de Defensa no els volen comprar.

ARXIVAT A:
HabitatgeExèrcit espanyol
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut