Arxiu base d'investigació de South Pole, a l'Antàrtida (Pixabay/Wikilmages)

Assetjament i abusos sexuals a les bases d'investigació dels EUA de l'Antàrtida

Un estudi revela que hi ha "un problema recurrent" a les estacions i vaixells científics, poc suport a les víctimes i nul·la confiança en els comandaments

Virgínia Arqué Nueno

Els Estats Units tenen 3 bases permanents a l'Antàrtida --McMurdo, South Pole i Palm Station-- i diversos vaixells d'investigació. Són bases científiques on conviuen unes 1.600 persones a l'estiu i 373 a l'hivern.

Alguns centres d'investigació s'han establert en entorns aïllats i d'altres en estacions molt concorregudes, on treballen científics, tècnics i personal de suport de diverses institucions i organitzacions.

Els espais de vida i treball són limitats i la privacitat "gairebé inexistent", segons un estudi oficial fet per la Fundació Nacional de la Ciència que alerta dels nombrosos casos d'abús sexual i sobretot d'assetjament sexual que pateixen, en aquestes bases, les persones --sobretot les dones-- que hi treballen.

L'estudi, que es va fer l'abril passat i s'acaba de publicar, conclou que a les bases hi ha un problema recurrent d'abusos i assetjament sexual, poques eines per combatre'l i falta de voluntat per fer-ho.

No s'apliquen mesures de prevenció, falta confiança en els comandaments per denunciar i no hi ha informació ni mecanismes de resposta sobre les mesures preses quan finalment es denuncia.

"Molta gent em va dir que no anés a South Pole sense parella, perquè m'assetjarien constantment", explica una de les dones que ha participat en l'estudi fet per aquest organisme.

L'estudi s'ha basat en enquestes anònimes i entrevistes en grup fetes a gairebé 4.000 treballadors que han passat per aquestes bases en els últims tres anys. I conclou que la situació és greu.

"Totes les dones que vaig conèixer allà havien experimentat una agressió o un assetjament."

És un altre dels testimonis recollits a l'estudi, que revela que el 70% de les dones i gairebé la meitat dels homes veuen que hi ha un problema d'assetjament sexual entre els treballadors de les bases i el 45% de les dones i el 33% dels homes asseguren que s'hi cometen agressions sexuals.

L'estudi denuncia un problema recurrent d'assetjament i abusos sexuals a les bases aïllades de l'Antàrtida (Pixabay/Michelle Maria)

Les persones amb sous més baixos, les més vulnerables

L'assetjament és més freqüent en els àmbits laborals intensos, aïllats --des d'aquestes bases es viatja a altres localitzacions--, amb majoria masculina i on la major part d'homes ocupen càrrecs de responsabilitat.

També hi estan més exposades les persones amb sous més baixos i pitjors condicions laborals: totes les dones --el 100%-- que guanyen menys de 15.000 dòlars han admès que les agressions sexuals són preocupants a les bases, davant el 29% de les que guanyen més de 150.000 dòlars.

Pel que fa als homes, el 49% dels que guanyen menys de 50.000 dòlars admeten que hi ha un problema, mentre que només el veuen el 18% dels que cobren els sous més alts (més de 150.000 dòlars l'any).


Els comandaments, part del problema

I és que l'estudi també alerta que les persones enquestades no confien que els actuals comandaments de les bases puguin solucionar el problema.

No és que no estiguin compromesos a erradicar aquests casos, sinó que no fan prou per combatre'ls: no hi ha programes o tallers de formació en prevenció, falten mecanismes clars de denúncia i no s'avalua l'eficàcia dels canals de denúncia existents.

Per això, l'entitat creu que cal millorar la comunicació, més compromís per combatre el problema, més programes de formació, establir canals de denúncia segurs i confidencials, l'assumpció de responsabilitats, donar ajuda i suport a les víctimes i més mesures i polítiques de prevenció.

La fundació assegura que les mesures de prevenció són mínimes i no permeten garantir entorns d'investigació lliures d'assetjaments i abusos sexuals, malgrat que reconeix que hi ha alguns avanços, com tallers i formació amb experts i la recerca de mesures de suport addicional a les víctimes.

També que s'està treballant en la creació d'una "cultura positiva" que reconegui l'assetjament i l'agressió sexual com a "absolutament inacceptables".

 

ARXIVAT A:
Assetjament sexual Agressió sexualAntàrtida
Anar al contingut