Assetjada sexualment per cinc alumnes: "Tenim un problema molt gran entre els menors"

TV3 recull el testimoni d'una professora d'institut que, davant l'assetjament sexual que va patir per part de diversos alumnes, va trobar a faltar el suport de la direcció del centre

Enllaç a altres textos de l'autor imgauto48

Ferran Moreno

Periodista de TV3 especialitzat en desigualtats i drets humans

@FerranMorenoG
Actualitzat

"La cap d'estudis li va dir, sobre mi, a una companya: 'Suposo que ella alguna cosa devia fer, perquè hem tingut altres professores joves i molt més guapes, i mai havia passat res'."

Va patir assetjament sexual per part de diversos alumnes el curs 2021-22 a l'institut públic on treballava. L'impacte d'aquelles conductes encara el té ben present, però també la falta d'implicació i empatia que va percebre per part de la direcció del centre. 

Tot va començar el gener, quan es va incorporar a l'institut com a professora de música a 3r d'ESO, en període de prova. Un dels alumnes, de seguida va mostrar un tarannà agressiu cap a ella. 

"Primer em va amenaçar amb un tronc, després em va tancar a classe, aleshores ja van ser els comentaris de caràcter sexual, em seguia fins al cotxe, em va forçar perquè entrés al lavabo "a aguantar-li la polla", fins un dia que se'm va acostar i em va dir que em violaria".

El noi va ser expulsat 15 dies a casa, que van passar de seguida. En aquell moment va demanar a direcció si es podia trobar una alternativa perquè no li hagués de donar classe. "Però em van dir que no, que l'alumne tenia dret a ser avaluat, i jo tenia l'obligació d'avaluar-lo". 

En aquell moment va decidir recórrer als Mossos d'Esquadra, on tampoc va trobar el suport que esperava. "El mosso de la recepció em va dir, "d'acord, t'ha amenaçat de violar-te, però t'ha violat?" Vaig dir que no i la resposta va ser: "Doncs què vols que hi fem?"

Finalment, la mosso responsable del contacte amb instituts va mediar amb la família i l'assetjament va disminuir. Però aleshores altres alumnes ja havien començat a imitar els comportaments del primer. "Comentaris com ara "tens molta pràctica a xupar-la", que si "vols que et torni amb moto cap a casa", o m'enviaven vídeos d'una stripper a veure si era jo...". 

Les conseqüències d'aquells assetjaments les va patir amb ensurts quan sentia sorolls a casa, amb insomni pensant en l'endemà o canviant el seu vestuari de manera que anés més tapada i així "no donar peu" a cap comentari o agressió. 

Però, tot i això, explica, hi va haver qui ho va insinuar. Com la cap d'estudis. "Si la seva reflexió final era aquesta, que la culpa era meva, és que no havia entès res. No ha entès que tenim un problema molt gran entre els menors amb el tema de la violència sexual."

Ha volgut compartir el seu testimoni amb TV3, a través de bustiadenuncia@tv3.cat, perquè el seu relat serveixi a altres docents que puguin estar vivint situacions similars, però preservant la seva identitat pel temor a no ser contractada.

"Encara soc interina, i amb el decret de plantilles, en què les direccions trien el professorat, depenent del que expliqui podrien dir que soc una persona conflictiva. I ja no vull que se'm torni a culpabilitzar".

Envia un correu electrònic a bustiadenuncia@tv3.cat
ARXIVAT A:
Violència masclistaAssetjament sexual
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut