Grigorieva, detinguda per les seves accions de protesta (Dinar Idrisov)
Sant Petersburg

Assassinada una activista LGTBI a Rússia després d'aparèixer en una "llista de caça"

Ielena Grigorieva, apunyalada i estrangulada brutalment, era activista pels drets dels col·lectiu LGTBI i altres causes impopulars a Rússia

Actualitzat

El cos de l'activista LGTBI Ielena Grigorieva es va trobar diumenge a prop del domicili de la víctima, a Sant Petersburg, amb múltiples ferides d'arma blanca i senyals d'haver estat estrangulada.

Grigorieva, de 41 anys, havia rebut freqüents amenaces de mort, segons denuncien els seus companys. Un d'ells, Dinar Idrisov, també activista, acusa la policia de no haver-la protegit:

"Lena i el seu advocat van apel·lar a les forces de l'ordre per les amenaces rebudes, però no hi va haver una reacció remarcable. Més aviat li deien: 'Truca quan et vagin a matar.' Però no va tenir temps."

 

 

El col·lectiu LGBT en una manifestació de denúncia del crim (Reuters)


La policia de Sant Petersburg ha confirmat que ha rebut les denuncies de l'activista ara assassinada però consideren que les amenaces "no semblaven un risc per a la seva vida" i estaven relacionats amb "conflictes domèstics", segons el mitjà RBC.

 

Causes impopulars i perilloses

Grigorieva era una activista defensora de diverses causes, totes impopulars a Rússia, de moviments en contra de la guerra i a favor de les minories sexuals. Havia estat detinguda per les forces antiavalots en moltes ocasions, com fa uns mesos, juntament amb desenes de persones, per participar en una manifestació no autoritzada en defensa els drets del col·lectiu LGTBI. També lluitava per altres causes socials i polítiques relacionades amb els drets humans, com l'annexió de Crimea, la situació dels pensionistes i el maltractament dels reclusos.

A la fotografia es pot llegir una de les seves reclamacions al govern:

"A Rússia hi ha més de 5.000.000 de gais. A causa de l'endarreriment i l'odi, han de viure en secret."

 

Des del 2013 a Rússia està prohibit el que es considera "propaganda homosexual" amb una llei que permet sancionar des de manifestacions del col·lectiu LGTBI fins a dues persones del mateix sexe agafades de la mà.

 

 

La policia investiga el cas com si fos un crim de violència domèstica i s'ha detingut un sospitós. La premsa local de Sant Petersburg, però, assenyala que abans de morir, Ielena Grigorieva va ser vista en companyia d'un grup de persones. Segons el diari Fontanka no es descarta que en el brutal assassinat participessin diversos agressors.

 

Una "llista de caça" homòfoba

L'assassinat de Grigorieva ha tingut lloc només uns dies després que l'activista fos inclosa en una "llista de caça" d'un grup homòfob, que també havia amenaçat un centre LGTBI als Urals i el director de la Xarxa Russa del col·lectiu LGTBI. Només tres dies abans del crim de Grigorieva, es va bloquejar la pàgina web del grup on estava publicada la llista. Però va ser massa tard, com ella mateixa va escriure com si fos una premonició:

 

"L'eliminació dels grups no esborra els arxius dels sicaris que ja han vist aquesta informació."

 

Companys de Grigorieva en manifestacions represaliades

 

ARXIVAT A:
LGTBIQ+Vladímir Putin
Anar al contingut