Assange denuncia xantatge des d'Espanya amb imatges seves a l'ambaixada de l'Equador
Assange a l'ambaixada de l'Equador a Londres (Arxiu)
Londres

Assange denuncia xantatge des d'Espanya amb imatges seves a l'ambaixada de l'Equador

Wikileaks creu que els Estats Units estan al darrere de l'operació d'espionatge amb la connivència del president equatorià

Sergi MuleroActualitzat

Wikileaks ha denunciat que el fundador del portal, Julian Assange, ha estat espiat dins l'ambaixada de l'Equador a Londres, on viu des del 2012, fa 7 anys. Segons Wikileaks, els Estats Units podrien estar al darrere de la filmació de vídeos a l'interior de la seu diplomàtica sense el consentiment d'Assange. Amb el consentiment del govern de l'Equador en l'operació també denuncia que, amb aquest material, els han fet xantatge des d'Espanya.
 

Wikileak denuncia l'espionatge a Julian Assange a l'interior de l'ambaixada de l'Equador, a Londres

 

Xantatge des d'Espanya

Wikileaks afirma que, a canvi de 3 milions d'euros, li han ofert des d'Espanya vídeos, àudios, imatges i còpies de documents legals de Julian Assange a l'ambaixada londinenca de l'Equador.

Segons ha afirmat en roda de premsa el director i número 2 de Wikileaks, l'islandès Kristinn Hrafnsson, Assange va ser espiat en dues reunions amb els seus advocats i un metge a l'interior de la legació diplomàtica en l'últim any. També ha explicat que va viatjar a Espanya per veure una persona que li va mostrar uns vídeos de les reunions, i una còpia d'un document legal que tenien a l'ambaixada, pels quals li va demanar 3 milions d'euros.

"Hem sabut que unes persones a Espanya deien que tenien en el seu poder una quantitat enorme de documents que venien de l'interior de l'ambaixada. Els he demanat quins documents tenien i vam rebre un email de resposta que deia: 'Aquest material té un preu'."


Wikileaks ha informat del cas la policia espanyola, que ha obert una investigació que està en mans del jutge.


Els Estats Units al darrere

Darrere de l'operació diuen que hi ha els Estats Units, els quals han responsabilitzat de tenir preparada una acusació secreta contra l'activista australià per poder demanar-ne l'extradició si l'expulsen de la delegació diplomàtica. Tot, com a reacció a les revelacions que Assange va fer en el passat de documents classificats del govern nord-americà.

L'advocada de Wikileaks, Jennifer Robinson, ha anunciat que remetrà una queixa a les Nacions Unides i tem que si surt de l'ambaixada les autoritats britàniques l'extradiran als Estats Units. 

"Sabem que hi ha una acusació pactada als Estats Units per processar-lo i que qualsevol garantia del govern del Regne Unit que no seria extradit, als EUA, no és creïble."

Wikileaks també acusa el nou al president de l'Equador, Lenín Moreno, de connivència.

"Des que Lenín Moreno va arribar al poder, Julian Assange ha estat vivint en una espècie de 'xou de Truman' dins l'ambaixada. Hi ha hagut una invasió total de la seva privacitat." 

Hrafnsson ha destacat que Assange té les comunicacions i les visites restringides des que el president equatorià va assumir el poder l'any passat.


Possible expulsió

Wikileaks va alertar la setmana passada -un altre cop- de l'expulsió imminent d'Assange de l'ambaixada, on li van tallar les comunicacions amb l'exterior arran, entre altres, dels seus comentaris a favor del dret a l'autodeterminació del poble català. Diuen que si no l'han fet fora ara mateix és perquè l'organització va esbombar els rumors d'extradició.

 

 

Julian Assange al balcó de l'ambaixada de l'Equador a Londres (arxiu Reuters)
 

Des del 2012 refugiat a l'ambaixada

Assange està refugiat a l'ambaixada de l'Equador a Londres del del juny de l'any 2012 per evitar l'extradició a Suècia, acusat de violació. Ara, el cas ja ha prescrit a Suècia. De tota manera, el Regne Unit mai ha volgut facilitar el salconduit que li permeti viatjar a l'Equador, com pretenia.

Els Estats Units fan responsable Julian Assange que Wikileaks fes públics 90.000 documents classificats relacionats amb accions militars dels Estats Units a l'Afganistan i prop de 400.000 documents secrets sobre la guerra de l'Iraq. Assange també va difondre 250.000 comunicacions diplomàtiques del departament d'Estat nord-americà.

ARXIVAT A:
EspionatgeProcés catalàEstats Units
Anar al contingut