Imatge d'arxiu de Julian Assange. (Foto: Reuters)
Imatge d'arxiu de Julian Assange. (Foto: Reuters)
Londres

Assange demana asil polític a l'ambaixada de l'Equador a Londres

El fundador de Wikileaks és a l'ambaixada equatoriana a Londres, on intenta evitar l'extradició a Suècia. Quito està avaluant si atén la petició.

RedaccióActualitzat
Julian Assange ha demanat asil a l'Equador, en un intent d'evitar l'extradició a Suècia. El fundador de WikiLeaks s'ha presentat aquest dimarts a l'ambaixada equatoriana a Londres per demanar "la protecció del govern de l'Equador". Assange ha enviat una carta al president d'aquell país, Rafael Correa, explicant-li que hi ha una "persecució" contra ell. Quito està avaluant si atén la petició, segons ha confirmat el ministre d'Exteriors, Ricardo Patiño.

Assange va perdre la setmana passada la batalla legal al Regne Unit per evitar que l'extraditin a Suècia, on està acusat de delictes sexuals. El Tribunal Suprem va rebutjar la seva petició que reobrissin el cas. Asssange, de nacionalitat australiana, argumenta que és "impossible" tornar al seu país d'origen després de "la lamentable declaració efectiva d'abandonament".

Quito ha anunciat que qualsevol decisió que prengui "tindrà en compte el respecte als principis del dret internacional, així com la tradicional política de l'Equador de precautelar els drets humans".

El Suprem britànic va ordenar que l'extradició d'Assange comencés no abans de 14 dies, període durant el qual la seva defensa podia presentar-hi recurs al Tribunal Europeu de Drets Humans d'Estrasbrug.

Suècia reclama el promotor de la difusió de documents comprometedors per a govern de tot el món per presumpta violació i assetjament a dues dones l'agost del 2010. Ell assegura que les relacions van ser consentides.
Anar al contingut