Partidaris d'Al-Sadr banyant-se a la piscina del complex governamental (Reuters/Alaa Al-Marjani)

Assalt al palau presidencial de l'Iraq enmig del caos per la retirada del clergue Al-Sadr

L'anunci del clergue xiïta que es retira de la vida política ha estat el detonant de les manifestacions dels seus seguidors, que han assaltat el palau de la república a Bagdad

RedaccióActualitzat

Tensió i enfrontaments a l'Iraq amb almenys una vintena morts i desenes de ferits, segons l'últim balanç de font sanitàries aquest dimarts al matí. El detonant ha estat l'anunci de l'influent clergue xiïta Muqtada al-Sadr, que es retira de la vida política. Els seus partidaris han envaït els carrers i han irromput al Palau de la República.

El primer ministre en funcions, Mustafa al-Kadhimi, ha decretat el toc de queda a tot el país a partir d'aquest dilluns al vespre, davant el risc que l'agreujament dels incidents creï un clima de guerra civil. També ha ordenat la suspensió de l'activitat del govern fins a nou avís.

Els moments de màxima tensió entre els partidaris d'Al-Sadr i les milícies proiraquianes han estat els enfrontaments a la coneguda com a Zona Verda de la capital, Bagdad, un perímetre de màxima seguretat al centre de la capital, on hi ha la seu de ministeris i ambaixades.  

 

Aquest dilluns, després que Al-Sadr fes pública la seva "renúncia definitiva", els manifestants han assaltat el palau presidencial i s'han fet seva la piscina i diverses estances. Proiranians armats han sortit al carrer i han disparat contra els manifestants, davant el tímid esforç de les forces de seguretat per contenir-los.

Una font de seguretat ha assegurat a AFP que al vespre s'han llençat almenys 7 obusos a la zona dels enfrontaments per dispersar els manifestants.

Els enfrontaments han començat després de l'anunci de la renúncia d'Al-Sadr (Reuters/Thaier Al-Sudani)(Reuters/Thaier Al-Sudani)

També haurien resultat ferits uns 270 manifestants --alguns ferits de bala, altres per inhalació de gasos lacrimògens--, segons informa aquesta agència.

Els enfrontaments han causat almenys 12 morts i centenars de ferits (Reuters/Ahmed Saad)


Vaga de fam d'Al-Sadr

El mateix Muqtada al-Sadr hauria anunciat una vaga de fam fins que s'aturi la violència i l'ús d'armes, segons han informat l'agència estatal de notícies INA i la televisió estatal de l'Iraq. Tot i que no hi ha confirmació de l'oficina del clergue, segons Reuters, un dels líders del Moviment Sadrista, Hassan al-Azari ha fet un breu comunicat a Facebook: "Sa Eminència anuncia una vaga de fam fins que cessi la violència i l'ús de les armes. Perquè fer fora els corruptes no dóna a ningú, sigui qui sigui, una justificació per a l'ús de la violència".

El clergue xiïta Muqtada al-Sadr en una aparició televisiva aquest agost (Reuters/Alaa Al-Marjani)


Deu mesos de bloqueig polític

Feia setmanes que els partidaris d'Al-Sadr acampaven a les portes del Parlament iraquià, en rebuig a deu mesos de bloqueig polític. El partit d'Al-Sadr van guanyar les eleccions legislatives l'octubre passat, però no va poder formar govern per l'oposició xiïta pròxima a l'Iran.

Com a resposta, va animar els seus militants a bloquejar les institucions, amb l'argument que ni Teheran ni els Estats Units poden influir en els afers interns.

"El líder, Déu el beneeixi, va delegar aquesta qüestió en el poble. Nosaltres, el poble iraquià, inclosos els sunnites, els xiïtes i els kurds, som una sola mà contra els corruptes", cridava Hamid Khodr, seguidor d'Al-Sadr.

Els partidaris d'Al-Sadr feia setmanes que estaven acampats davant del Parlament (Reuters/Alaa Al-Marjani)

Segons els sadristes, cap polític al poder durant la invasió nord-americana està legitimat per governar l'Iraq. Per això exigeixen la convocatòria de noves eleccions.

Al-Sadr va ser un dels líders insurgents més rellevants, i les seves milícies, encara actives, es van destacar en els combats contra les tropes liderades pels Estats Units.

El caos civil que s'ha desencadenat amb la seva dimissió ha evidenciat com de fràgil és, encara, l'Estat iraquià. L'ONU ha qualificat la situació d'extremadament perillosa.

ARXIVAT A:
Iraq
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut