Ashley Judd i la seva mare Naomi en una foto del 2013 (Reuters/Patrick Fallon)

Ashley Judd explica el suïcidi de la seva mare per visibilitzar les malalties mentals

Les filles de la cantant de country Naomi Judd donen detalls de la seva mort i de la vida marcada per la depressió: "La mentida que li feia creure la malaltia la va convèncer de suïcidar-se"

Actualitzat

L'actriu i activista humanitària nord-americana Ashley Judd i la seva família han volgut explicar com es va suïcidar la seva mare, l'estrella country Naomi Judd, per visibilitzar i desestigmatitzar la malaltia mental.

"És important fer la distinció entre l'ésser estimat i la malaltia", ha dit Ashley Judd en una entrevista al programa de la cadena ABC "Good Morning America", emesa aquest dijous, en què ha parlat obertament de la lluita de la seva mare i la depressió que va patir. Judd ha acabat denunciant i reivindicant els drets humans de tantes dones que són maltractades al món i als Estats units.

"La meva mare era una llegenda. Era artista i interpret, però va haver de lluitar com una fera per superar les cartes que la vida li va donar, per guanyar-se el seu lloc a la història. No hauria d'haver hagut de lluitar tant per compartir els seus dons amb el món."

Naomi Judd, cantant i compositora de country, actriu i activista nord-americana, mare de l'actriu Ashley Judd i de la també cantant country Wynonna Judd, tenia 76 anys quan la depressió severa que va patir durant dècades la va portar a treure's la vida.

Naomi Judd amb les seves dues filles, Ashley i Wynonna (Reuters)

L'actriu i la seva germana no ho han amagat mai la causa de la mort de la seva mare. El 30 d'abril ja van anunciar que havien perdut la seva mare "a causa de la malaltia mental".

Ara, han decidit fer-ne públics els detalls abans que en parli algú altre, ha dit Ashley Judd a la televisió.

"Ella va utilitzar una arma, una arma de foc. Així que compartir aquesta informació em fa sentir molt incòmoda."

Justament, ha explicat que la mare es va treure la vida el dia abans que ella i la seva filla Wynnona, amb la qual formaven el grup country The Judds, entressin al Country Music Hall of Fame. "Va morir poques hores abans que els seus companys poguessin demostrar-li quant l'estimaven. No considerava que pogués ser reconeguda", ha dit Ashley.

"Aquest és el nivell de desvastació que passava dins seu. Perquè hi havia una barrera que no deixava penetrar en el seu cor el respecte que li tenien, i la mentida que li feia creure la malaltia la va convèncer de suïcidar-se".

També ha revelat que va ser ella qui va descobrir el cos de la seva mare. 

Naomi Judd va arrossegar durant dècades una depressió severa (Flikr/Wikimedia Commons(Flikr/Wikimedia Commons)

"Va morir abans que la meva germana i jo li demostréssim quant l'estimàvem i admiràvem", es lamenta Judd, que ha passat el primer Dia de la Mare sense ella. 

"No havia de ser així. Se suposa que l'havia de visitar diumenge, per regalar-li la típica caixa de bombons, la nostra tradició familiar. Un petit plaer que havíem de gaudir juntes. Però el meu cor no està buit. Està ple d'agraïment perquè ens va deixar la seva educació i tendresa, la seva música i el seu record."

Judd ha expressat també la ràbia contra la malaltia mental que "em va robar la meva mare, i les ferides que portava d'una vida d'injustícies que va començar quan era una nena".
 

La reivindicació de la vida de Naomi Judd 

Ashley Judd ha revelat les dificultats que va haver d'afrontar la seva mare durant tota la vida -- abusos, un embaràs adolescent, mare soltera i la depressió--, però també el llegat que ha deixat.

"Ens va mostrar a la meva germana i a mi el poder de tenir una veu i utilitzar-la, i no hi ha hagut una lliçó més gran. Però la maternitat li va passar sense el seu consentiment. Va patir un embaràs no desitjat als 17 anys, i això la va portar per un camí que ja coneixen tantes mares adolescents, amb pobresa i violència de gènere."

Naomi Judd va tenir la seva primera filla als 18 anys, la Christine, que va adoptar el nom artístic de Wynnona. Sis anys després, la segona, l'Ashley, que es va convertir en actriu, escriptora i activista. La Naomi es va divorciar i va criar les seves filles petites sola mentre estudiava infermeria. Fins que no va començar la seva carrera com a cantant country amb la seva filla Wynnona no va arribar l'èxit, però la depressió ja havia començat a afectar-la i a limitar la seva vida.

Amb la seva filla Wynonna, Naomi Judd van ser el duet de country més famós (Reuters)

"La maternitat ha de ser una opció"

Ashley Judd, com a activista humanitària i política, i ambaixadora de bona voluntat de l'Agència de Salut Sexual i Reproductiva de les Nacions Unides (UNFPA), recorda amb el cas de la seva mare "el dret denegat a centenars de milions de nenes i dones, especialment les més pobres, que s'enfronten a la violència, la discriminació  i la injustícia social", al món i als Estats Units. 

"Cada dia moren més de 800 dones durant l'embaràs i el part per causes per a les quals les solucions són assequibles i assolibles. El nostre país, el més ric del món, té una de les taxes de mortalitat materna més altes del món desenvolupat, amb dones negres i indígenes dues o tres vegades més propenses a morir."

Però no només per causes mèdiques, afegeix: "Deixa'm dir que el que mata més dones embarassades és la violència i la desesperació."

"Un estudi de l'any passat va trobar que algunes de les principals causes de mort entre les dones embarassades als Estats Units eren l'homicidi, el suïcidi i la sobredosi."

Explica que va decidir no ser mare per dedicar-se "als infants que viuen en la pobresa i el sofriment, en camps de refugiats, o als prostíbuls per arribar a la majoria d'edat quan els homes començaran a violar-los."

Judd defensa que "la maternitat ha de ser sempre una opció", i considera que la seva mare no va poder triar. "Et sembla radical? Sembla que voldria que la meva germana i jo no haguéssim nascut?", diu a l'entrevistadora i al públic. I pregunta. "Fins a quin punt la nostra societat valora la maternitat quan se suposa que és inevitable?"

"Als països amb dades disponibles, gairebé una quarta part de les dones no poden dir que no al sexe. Gairebé una quarta part no poden prendre les seves pròpies decisions sobre l'assistència sanitària. Sovint, la maternitat és resultat de la violència, de la negligència, perquè les escoles i els sistemes de salut no proporcionen informació sobre salut reproductiva, perquè no ensenyen el dret de les persones a prendre les seves pròpies decisions sobre sexe i anticoncepció."

Ashley Judd acaba reivindicant i homenatjant la seva mare i totes les mares: "Honoreu-les i exigiu un món on la maternitat, a tot arreu, sigui segura, saludable i escollida."

ARXIVAT A:
FeminismeDrets humansMúsicaSalut Mental
Anar al contingut