Institut de la Jonquera
Institut de la Jonquera
La Jonquera

Asfixiar-se entre adolescents, un joc de risc detectat a la Jonquera

El cas d'un institut de la Jonquera, que es considera aïllat, ha destapat el joc, difós per internet i les xarxes socials

Actualitzat

Un adolescent va estar a punt d'ofegar-se com a part d'un joc a l'institut, a la Jonquera, a l'Alt Empordà. Asseguren que és un cas aïllat, però arran de les xerrades amb alumnes, des del programa Salut i Escola creuen que ja fa un any i mig que es practica aquest joc.

Els fets van passar dins l'institut -no s'ha aclarit exactament si els fets van passar en una aula o al pati-, però la presència pròxima d'un adult va permetre actuar ràpidament després que l'alumne es va desmaiar, segons explica Martí Fonalleras, director dels Serveis Territorials d'Ensenyament a Girona.

"El que hi va haver és una pràctica de risc que a vegades es dona entre adolescents, incitats bàsicament des d'Internet, i en aquest cas era trencar la respiració. Es va produir aquesta malaurada situació, que va perdre el coneixement, que es va desmaiar i, en tot cas el professor que hi havia a l'aula, va actuar d'immediat, el va atendre de seguida, li va fer el suport bàsic immediat, a més a més es va avisar el 112, i un altre professor i el conserge van avisar el CAP que és al costat de l'Institut de la Jonquera."

 

 

Davant el cas, el centre va enviar una circular als pares, advertint del que havien detectat, i els va convocar a una xerrada informativa amb responsables del centre, del programa Salut i Escola, dels Mossos d'Esquadra i de la Policia Local.

La circular explicava que els adolescents "assimilen com a jocs" el que són conductes d'alt risc i "en realitat posen en perill la seva integritat física i la seva dignitat". També mostraven la preocupació que els joves "normalitzin i no siguin conscients dels riscos i de les conseqüències en les quals incorren a nivell personal i cap a terceres persones".

Arran de l'entrevista amb els adolescents, ara saben que aquesta és una pràctica que s'ha estès entre nois i noies de 14 i 15 anys, i fa un any i mig que es practica.

"Ens consta que aquestes pràctiques inconscients i d'alt risc, simplement per diversió i desconeixença, tenen lloc, des de fa temps, fora del centre i que, ara, s'estaven manifestant als patis."

 

 

Una xerrada informativa que la infermera del programa Salut i Escola Cristina Boada va fer el mateix dia dels fets amb el nucli de nois i noies que van presenciar-ho, i més tard amb alumnes de l'institut. Ells ho veuen com un joc, però les conseqüències poden ser letals.

"El que fan ells és que una persona que es posa darrera del que en diríem "la víctima", fa una compressió al coll a nivell de les artèries caròtides, pressionen de tal manera que elimina la pujada de sang al cervell. Per tant, hi ha immediatament una pèrdua neuronal important, amb unes conseqüències neurològiques desconegudes fins al moment. Pot passar que la compressió sigui tan intensa que es faci un tancament total i per tan el que s'anomenaria una anòxia cerebral, i evidentment tenim la mort cerebral immediata sense cap tipus de possibilitat de recuperació."


Des d'Ensenyament, Mossos d'Esquadra i Salut diuen que aquest és un cas aïllat.

Els fets van passar al novembre, i en la reunió amb els pares es va alertar que sovint aquest jocs i pràctiques perillosos s'inspiren en continguts que els joves consulten i consumeixen a la xarxa.

ARXIVAT A:
MenorsSalut
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut