Asfalt amb plàstic reciclat, la iniciativa pionera que proven a Banyoles

Els treballs d'asfaltatge s'han fet al passeig Dalmau i, tot i que la proporció de plàstic és petita, s'ha aconseguit reduir 860 quilos de diòxid de carboni, que s'haurien emès a l'atmosfera

RedaccióActualitzat

Banyoles ha asfaltat un carrer reutilitzant plàstics de rebuig que ja no es poden reciclar i que acabarien a l'abocador. Es tracta d'una iniciativa, pionera a l'Estat.

Tot i que la proporció encara és petita --cada mil quilos d'asfalt pot arribar a portar cinc quilos de plàstics-- és una nova manera de donar sortida a les tones de rebuig que s'acumulen als abocadors.

Els treballs d'asfaltatge s'han fet al passeig Dalmau. S'han asfaltat 1.580 metres quadrats, barrejant 555 quilos de plàstics de rebuig amb les 185 tones de mescla asfàltica que s'hi han abocat.

Els plàstics que s'han fet servir provenen de la recollida selectiva que s'està fent al territori. És una solució que s'ha desenvolupat a Escòcia i que ja s'ha implantat a països com Austràlia o els Estats Units.

Amb el sistema, l'obra ha aconseguit reduir 860 quilos de diòxid de carboni, que s'haurien emès a l'atmosfera, com explica Lluís Agustí, el conseller delegat d'AMSA, uqe ha portat a terme els treballs:

"La millora mediambiental pot aconseguir-se reutilitzant i reciclant residus generats al territori; especialment, els plàstics."

Aquests plàstics de rebuig, una vegada processats, s'incorporen com a additiu a les mescles asfàltiques i, d'aquesta manera, s'evita que acabin a l'abocador o bé que s'enviïn a incinerar.

Triple objectiu amb el sistema d'asfaltatge

Agustí explica que, a més, el sistema d'asfaltatge que han impulsat permet aconseguir un triple objectiu.

Per una banda, consumir de manera selectiva una part del plàstic destinat a abocador; per l'altra, reduir la petjada de carboni i l'emissió de gasos d'efecte hivernacle, i finalment, reduir el consum de recursos naturals limitats al sector de la construcció.

El regidor de Via Pública de Banyoles, Lluís Costabella, destaca que projectes com aquest impulsen un nou sistema de producció d'asfaltatges més sostenibles, minimitzant l'ús dels recursos naturals i donant una nova vida als plàstics.

ARXIVAT A:
SostenibilitatMedi ambient
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut