Barcelona

Asens en 10 frases: "La prioritat, abans d'un referèndum, és treure els presos polítics"

El cap de llista d'En Comú Podem està convençut que "si el PSOE pot triar, acabarà triant Ciutadans"

RedaccióActualitzat

Jaume Asens, cap de llista d'En Comú Podem per Barcelona, a les eleccions generals del 28A, fa una crida a l'electorat socialista per a fer un "vot útil" cap a la seva formació, perquè assegura que el perill és un govern "de la gran coalició de l'Ibex-35, amb PSOE i Ciutadans".

Per a Jaume Asens, després del del 28A, si En Comú Podem arriba a obtenir una posició influent en el govern de l'Estat, la prioritat serà "treure els presos polítics" i desjudicialitzar el conflicte. Asens ha revelat que una de les motivacions principals per presentar-se a les eleccions és la intenció de treure els líders independentistes de la presó.

En una entrevista a "El matí de Catalunya Ràdio", el cap de llista d'En Comú Podem ha acusat Junts per Catalunya i Esquerra Republicana de no haver-se preocupat de buscar aliances a l'Estat. També ha destacat que, paradoxalment, "aquells que volien portar-nos a les màximes quotes d'autogovern han aconseguit les menors quotes d'autogovern", tot i que ha dit que no pas per voluntat pròpia.


El "vot útil" socialista

"L'escenari que ens preocupa no és tant el tripartit de Colón, sinó el de la gran coalició de l'Ibex 35, que és com anomenem nosaltres el govern del PSOE amb Ciutadans, que és l'escenari que apunten les enquestes. Per això apel·lem al vot útil socialista. Considerem que, ara mateix, votar socialista és fer a Rivera vicepresident i a Arrimadas ministra... no han tancat aquesta possibilitat. Si el PSOE pot triar, acabarà triant Ciutadans."


La fi del bipartidisme

"El bipartidisme ha mort. L'elecció no és només entre Coca-cola i Pepsi-cola, com ha estat aquests anys de turnisme PSOE i PP. Ara ens assemblem cada cop més a d'altres estats de la Unió Europea, on cada cop més es formen governs de coalició. Ara, o hi haurà una coalició de dretes del PSOE i Ciutadans o hi haurà una coalició d'esquerres."


Al PSOE: "Si el referèndum no és la via, què ho és?

"És veritat que no serà fàcil. Tard o d'hora ens haurem d'asseure a la taula i buscar aquesta via de solució. L'hi hem dit molts cops, al PSOE: si aquesta no és la via, si la via no és el referèndum, digueu-nos quina és la via. Perquè el problema és que, a les 110 pàgines del programa dels socialistes sobre l'Estat, no hi ha ni una sola referència a Catalunya. I n'ha desaparegut la paraula 'federalisme'."


JxCat i ERC no han buscat aliances d'Estat

"Hem d'aconseguir canviar a l'altra banda, a l'Estat, perquè hi hagi algú que vulgui dialogar. I molts cops Esquerra Republicana i el PDeCAT s'han desentès d'aquesta realitat. I els que hem construït aliances amb la resta de l'Estat hem sigut nosaltres. I a vegades em dona la sensació que això a Gabriel (Rufián) el molesta, molesta que hi hagi un Pablo Iglesias que digui el mateix a Càceres, a Madrid o a Sevilla."


"Sense nosaltres, no hi haurà ningú a l'altra banda"

"La política és, sobre tot, la capacitat de transforma la realitat, i això es fa des del govern. La gent ha de decidir si vol un govern on a l'altra banda hi hagi Pablo Iglesias o jo mateix en una taula de diàleg o, si no vol que hi hagi ningú a l'altra banda. Perquè si no estem nosaltres, que ningú s'enganyi, no hi haurà ningú a l'altra banda".


"Els presos polítics, abans del referèndum"

"Per a nosaltres, una de les prioritats abans de treballar pel referèndum és treure els presos polítics, és intentar desjudicialitzar el conflicte, intentar recuperar les institucions que estan amenaçades."


"L'independentisme màgic"

"Aquesta és la principal paradoxa: aquells que volien portar-nos a les màximes quotes d'autogovern, no pas per voluntat pròpia, però han aconseguit les menors quotes d'autogovern. I no és responsabilitat seva directament, és responsabilitat de qui hi ha reaccionat. Però sí que és responsabilitat seva no haver previst els moviments de l'adversari. De no haver calculat prou les conseqüències dels seus actes, d'aquest 'independentisme màgic'. Això ha generat que ara estiguin amenaçades la immersió lingüística, l'escola catalana, les nostres competències. Tenim un 155 com una espasa de Dàmocles sobre el país. Com sortim, ara, d'aquest atzucac?"


El 44% dels espanyols, d'acord amb el dret a decidir

"Gairebé la meitat de la ciutadania espanyola, el 44%, està d'acord que Catalunya ha de decidir i té dret a fer un referèndum. I això és un canvi important."

Pablo Iglesias, el nou David Cameron

"L'únic Cameron que pot haver-hi ara és Pablo Iglesias. I això també va espantar molts independentistes. Perquè, si guanya Pablo Iglesias, si guanyem nosaltres, igual molta gent deixa de ser independentista."

"L'independentisme creix quan governa la dreta. Quan va governar el PP, l'independentisme va créixer del 20% al 50%."

ARXIVAT A:
En comúUnides PodemEleccions 28AProcés català
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut