Ascó

Ascó votarà dimarts la presentació de candidatura per acollir el magatzem nuclear

L'Ajuntament d'Ascó ha pres la decisió de presentar candidatura per acollir el magatzem temporal centralitzat (MTC), on es dipositaran els residus radioactius de totes les centrals nuclears espanyoles. Segons fonts municipals, l'alcalde d'Ascó, Rafael Vidal, ha convocat pel 26 de gener un ple extraordinari on es votarà la proposta de presentar la candidatura. L'equip de govern, format per quatre regidors de CiU i un del PSC, hi votarà a favor. Els quatre regidors independents a l'oposició podrien no rebutjar la proposta.

Actualitzat
Fonts citades per Europa Press apunten que públicament CiU mantindrà la seva oposició a aquest projecte, ja que el 2008 va votar al Parlament al costat d'ICV-EUiA i ERC una resolució en contra de la ubicació a Catalunya d'una instal·lació d'aquest tipus, però que no posarà traves al fet que la candidatura tiri endavant. El president de CiU, Artur Mas, ha declarat que un ajuntament "sempre té via lliure per prendre les decisions que cregui oportunes".

Aquestes fonts també han apuntat que el PSC tampoc dificultarà la candidatura d'Ascó, i han indicat que tant el president de la Generalitat, José Montilla, com el partit han mantingut silenci sobre aquesta qüestió, al contrari que ICV-EUiA i ERC, que diumenge assistiran a una manifestació a Ascó convocada per col·lectius ecologistes.

Les mateixes fonts han indicat que el cementiri nuclear tindrà clars beneficis per a la població i, per extensió, per a les Terres de l'Ebre, i que contribuirà a dinamitzar aquestes comarques, que han vist com algunes de les seves fàbriques més emblemàtiques, com la de Lear a Roquetes, han tancat.

Han apuntat que la tecnologia actual garanteix en tot moment la seguretat de les instal·lacions, i que ha estat el mateix Congrés qui, per unanimitat, ha acordat un text en què es constatava la necessitat que a Espanya hi hagués un cementiri nuclear.

Quaranta entitats aproven un manifest contra el magatzem nuclear

Una quarantena d'entitats ecologistes, socials i partits de les comarques tarragonines han aprovat un manifest contrari a la instal·lació d'un cementiri nuclear a la zona. Convocats per les entitats Ecologistes en Acció, Tanquem les Nuclears i Greenpeace, a l'acte, celebrat en un hotel de Mont-roig del Camp, hi han assistit una quarantena d'entitats socials, sindicals, empresarials i cíviques, així com representants d'ERC, ICV, CDC i els Verds del territori.

En el manifest, insisteixen a no dissociar aquest magatzem amb un calendari de tancament de les centrals nuclears "com a pas previ a qualsevol debat sobre el tema", i recorden que un assumpte d'aquesta gravetat no el pot decidir "un sol govern municipal, i molt menys quan l'obligació d'aquest govern és respectar la decisió del Parlament", que va aprovar no acollir instal·lacions d'aquesta mena.

El document recorda que "la radioactivitat no respecta fronteres", per la qual cosa considera "absurd" que el govern doni llibertat a un municipi per "hipotecar" el futur d'una zona que ja té centrals nuclears i tèrmiques. Els signants també demanen a tots els representants municipals i comarcals de les zones nuclears catalanes que declarin la seva oposició a l'ATC, i al govern català que "respecti la decisió" del Parlament i no concedeixi els permisos pertinents si una població catalana fos l'escollida.

Igualment, reclamen al govern espanyol que "retiri l'oferta econòmica" a les poblacions per acollir l'ATC, ja que suposa "una compra de voluntats", i que redacti un calendari de tancament de totes les nuclears de l'Estat.
ESPECIALS RELACIONATS
Anar al contingut