Article en què s'acusa la policia de consumir cocaïna (El Jueves)
Article satíric de la revista El Jueves que va ser denunciat per la Policia Nacional i la Guàrdia Civil (El Jueves)
Barcelona

Arxiven la denúncia contra El Jueves per relacionar antiavalots de l'1-O i cocaïna

Després de desestimar el cas per injúries, la Policia Nacional va tornar a denunciar la revista per un delicte d'odi, que s'ha tornat a rebutjar

Actualitzat

L'Audiència de Barcelona arxiva definitivament la denúncia contra dos humoristes d'El Jueves per un acudit en què relacionaven la Policia Nacional i la Guàrdia Civil amb el consum de drogues, per un delicte d'odi.

Coincidint amb el desplegament policial de l'1-O, la revista satírica va publicar un article on deia textualment que "la contínua presència d'antiavalots acaba amb les reserves de cocaïna a Catalunya". La Policia Nacional va denunciar-los per un delicte d'injúries, que la Fiscalia va desestimar el 2018.

Tot i això, els cossos i les forces de seguretat van fer reobrir la causa argumentant que es tractava d'un delicte d'odi. Ara l'Audiència de Barcelona ha resolt que no hi veu aquests delictes, a l'article que firmaven Joan Ferrús i Guillermo. El seu advocat defensor, Jordi Plana, celebra la decisió.

"A mi això em sembla molt important, perquè hi ha hagut moltes denúncies per aquests suposats delictes d'odi, que estan pensats per qüestions com l'homofòbia o el racisme o altres atemptats a les minories, i aquestes denúncies el que fan, acabin com acabin, és que es produeixi una autocensura important de les persones."

 

Versió digital de l'article d'El Jueves, causa de la denúncia per delicte d'odi (El Jueves)

 

En el seu escrit, l'Audiència recorda que El Jueves és una revista satírica, diu que l'article està emparat per la llibertat d'expressió i que tramitar la denúncia convertiria qualsevol acudit en delicte.

A la sentència les magistrades recorden que, segons el Consell d'Europa, el delicte d'odi es relaciona amb aquelles formes d'expressió contra "minories", a les quals "no pertanyen les forces i cossos de Seguretat de l'Estat".

"En cap cas es pot considerar que el motiu fos racista, antisemita o per la ideologia, religió o creences o situació familiar dels seus membres, o per la pertinença dels seus membres a una ètnia, raça o nació, el seu origen nacional, el seu sexe, orientació o identitat sexual, per raons de gènere, malaltia o discapacitat."

El director d'El Jueves, Guille Martínez-Vela, ha dit a l'ACN que era previsible aquest desenllaç, però que tot i això els denunciants han tirat endavant el procediment penal per l'efecte "intimidatori" que pot crear, per exemple, entre els usuaris de les xarxes socials a l'hora de criticar actuacions policials o d'altres estaments públics.

"Nosaltres som professionals, i una mica aquestes situacions van amb el sou, però si ets un particular poden suposar un mal tràngol."

Finalment, ha celebrat que un dret fonamental com la llibertat d'expressió s'hagi protegit.

ARXIVAT A:
Delicte d'odiPolicia NacionalGuàrdia CivilJudicialLlibertat d'expressió
Anar al contingut