Colau en una imatges d'arxiu en un acte de Sumar per Guanyar dels Comuns (ACN/Miquel Vera)

Arxivada la querella contra Ada Colau per les subvencions a entitats socials

L'Associació per a la Transparència i la Qualitat Democràtica va presentar la querella que l'acusava de prevaricació, malversació i tràfic d'influències

Actualitzat

La querella contra Ada Colau per subvencions a entitats socials ha quedat arxivada. El jutge considera que els fets denunciats no constitueixen cap mena de delicte i per això decreta el sobreseïment del cas, com ja van demanar al mes de maig la mateixa alcaldessa i el fiscal anticorrupció que ha investigat el cas.

El jutge considera que les acusacions parteixen d'un primer delicte de prevaricació, dels que es desprendrien els de malversació, frau, negociacions prohibides i tràfic d'influències, i com que no s'ha trobat cap infracció penal en aquest primer delicte, els altres no es poden imputar.

"Coincidint amb el ministeri públic que la instrucció gira fonamentalment al voltant del delicte de prevaricació, encara que se n'imputin uns altres, i que, exclòs aquest, la investigació perd el seu sentit."

La sentència allibera l'alcaldessa Ada Colau de cap responsabilitat sobre la concessió de les subvencions.

"No es desprèn cap conducta que es pugui subsumir en cap dels preceptes penals apuntats. Consta que quan la investigada pren possessió del seu càrrec com a alcaldessa de l'Ajuntament va delegar part de les seves funcions, entre les quals figuraven la de concessió de subvencions a les diferents estructures de les àrees i gerències, no constant que donés instruccions o cap indicació al respecte en aquesta matèria."

El jutge assenyala que cap dels expedients de subvencions, sobre els quals es basa l'acusació, presenten irregularitats i afegeix que la majoria es van aprovar en el ple seguint la normativa.

La decisió encara no és ferma. Caldrà saber quina és la reacció de l'entitat que va portar Colau als tribunals. L'Associació per a la Transparència i la Qualitat Democràtica va denunciar l'alcaldessa per les subvencions atorgades a entitats socials com la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca o l'Aliança contra la Pobresa Energètica.

Des de l'Ajuntament, diuen que aquesta i altres denúncies anteriors han estat motivades per la negativa de certs grups de pressió d'acceptar polítiques que s'oposaven als seus interessos.

Una denúncia prèvia

L'estiu passat, una denúncia pels mateixos fets va quedar arxivada perquè la Fiscalia no hi veia indicis de delicte. En aquell cas la denúncia havia anat a càrrec d'Advocats Catalans per la Constitució, que acusava Colau d'haver atorgat, de forma irregular, 3,4 milions d'euros a entitats com la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca o l'Aliança contra la Pobresa Energètica.

Acusada dels mateixos delictes, Colau va defensar en aquell moment que les subvencions complien tota la normativa, a més d'assenyalar que el conveni de col·laboració amb aquestes entitats venia del mandat de l'antic alcalde, Xavier Trias.

El fiscal anticorrupció, en la seva petició d'arxivament de l'última querella, va instar el jutge a "bandejar la temptació d'atribuir possibles responsabilitats penals a la investigada sobre el feble argument de ser la màxima responsable de l'Ajuntament".

ARXIVAT A:
CorrupcióJudicialAda Colau
Anar al contingut