Moment del gag de la Mare de Déu del Rocío al programa "Està Passant"
El gag es va emetre coincidint amb la Setmana Santa (CCMA)

Arxivada la denúncia pel gag sobre la Verge del Rocío a l'"Està passant" de TV3

El jutge conclou que és una paròdia satírica amb l'objectiu de fer humor i que està emparada per la llibertat d'expressió

RedaccióActualitzat

La justícia ha arxivat la denúncia pel gag sobre la Mare de Déu del Rocío emès al programa "Està passant" de TV3. El jutge conclou que es tracta d'una paròdia satírica amb l'objectiu de fer humor i, per tant, emparada per la llibertat d'expressió.

Dona així la raó al recurs presentat pels periodistes Toni Soler i Jair Domínguez i l'actriu Judit Martin contra l'obertura de la causa.

La denúncia la va presentar la Fundació Espanyola d'Advocats Cristians, en considerar que era un atac contra els sentiments religiosos. Acusava els tres comunicadors d'injúries.

El jutge diu que "és plenament comprensible i respectable que el gag pugui incomodar determinades persones, però aquest sentiment no és suficient per entendre que hi ha hagut un excés en la llibertat d'expressió". "La sàtira és una forma d'expressió artística que pels seus inherents trets d'exageració i distorsió de la realitat té una finalitat provocadora i agitadora", recorda. "La simple indignació no suposa per si mateixa un excés en l'exercici de la lliberta d'expressió", afegeix.

A més, assegura que no s'ha impedit cap celebració religiosa i, per tant, "l'emissió del gag no suposa ni ha suposat en cap cas una incitació a l'odi a les persones catòliques; simplement s'ha fet broma sobre alguns aspectes de les seves creences, com la possible opulència de la imatgeria de Setmana Santa o de la mateixa Verge del Rocío, qüestió que mai ha estat exempta de crítica", conclou.

El gag del programa "Està passant' de TV3 es va emetre el 4 d'abril, amb motiu de la Setmana Santa, i consistia en una entrevista a l'actriu Judit Martín disfressada de Mare de Déu del Rocío. El pots tornar a veure aquí:

 

El gag també va generar polèmica en l'àmbit polític. Entre d'altres, el president andalús, Juanma Moreno, va afirmar que era "una falta de respecte a Andalusia, i a milers d'andalusos i les seves tradicions".

En el seu moment, TV3 va defensar que el gag és un símptoma de qualitat democràtica, assegurant que la cadena ha fet sempre humor per damunt de tot, i en continuarà fent.

ARXIVAT A:
Llibertat d'expressió Tv3
Anar al contingut