Talamanca

Artur Mas referma que convocarà la consulta el 9 de novembre

Mas ha relativitzat la polèmica sobre un possible ajornament de la consulta i diu que només hi ha un pla, que és votar

Joan RaventósActualitzat

El president de la Generalitat, Artur Mas, ha volgut relativitzar la polèmica desfermada arran de les declaracions d'alguns dels seus consellers sobre la possibilitat d'ajornar la consulta del 9-N si el Tribunal Constitucional impugna la llei de consultes que ha d'aprovar el Parlament.

Quan el conseller Santi Vila considerava la possibilitat de no treure les urnes i quan la vicepresidenta Joana Ortega va parlar de deixar-ho per més endavant, Esquerra i la CUP se'n feien creus i alguns mitjans veien a venir trencadisses. Però el president Mas diu que "el mes d'agost sempre hi ha embolics i tempestes en gots d'aigua". Era la seva manera de rebaixar el to de la polèmica abans de comprometre's, un cop més, amb l'objectiu de fer la consulta el 9 de novembre.

"El Parlament aprovarà una llei de consultes populars no referendàries i d'acord amb aquesta llei convocaré la consulta per al 9 de novembre. Això és el que passarà."

Mas ha mostrat així el seu compromís ferm amb la votació i ha dit que, depenent de com reaccioni Madrid, "ja reaccionarem consultant a tots els partits que estan d'acord amb la consulta, a l'hora de prendre decisions importants".

El president ha insistit que l'únic pla és votar el dia 9 de novembre i, en aquest sentit, ha demanat a tots els ciutadans que remin en la mateixa direcció. Ha emplaçat els catalans a sumar forces per a la pròxima diada de l'11 de Setembre. Diu que aquesta, la força social, és una de les aliades en el procés. Les altres fortaleses són, diu Mas, el consens polític i l'actitud pacífica.

Talamanca, l'última victòria

L'apel·lació al pacifisme no era nova però sí que ha estat significativa pel lloc on l'ha fet.

Avui i demà, de fa 300 anys, es lliurava la batalla de Talamanca entre soldats catalans i paramilitars com els Miquelets, i els borbònics. Aquella batalla la van guanyar els catalans, però no la guerra.

Talamanca va ser l'última victòria de l'exèrcit de Catalunya en la guerra de Successió, que es va acabar amb el setge a Barcelona al cap d'un mes.

Fa 300 anys es lluitava amb armes de foc. Avui, Mas ha demanat als catalans que lluitin per un país millor perquè "si no lluitem, ja hem perdut". Això sí, amb una "actitud radicalment pacífica", ha dit.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut