Imatge d'arxiu d'una urna
Imatge d'arxiu d'una urna
Barcelona

Artur Mas previsiblement serà investit president de la Generalitat d'aquí a 30 dies

La victòria clara de Convergència i Unió simplifica el calendari postelectoral per formar el Parlament i escollir el nou cap de l'executiu i previsiblement serà d'aquí a un mes. A partir d'ara hi ha 20 dies per constituir el nou Parlament. És a dir, que la data límit és el 18 de desembre. Un cop els diputats hagin pres possessió es convocarà un nou ple perquè en el termini màxim de 10 dies es pugui investir nou president. Com que aquesta vegada ningú no discuteix els resultats, és segur que Artur Mas serà president de la Generalitat abans de Nadal.

Actualitzat
La normativa estableix que en un màxim de 20 dies des de la jornada electoral s'ha de fer un primer ple del Parlament en què els diputats han d'escollir el president de la Cambra. En menys de deu dies, el nou president del Parlament ha de convocar un nou ple i proposar el candidat que, segons creu, té més possibilitats d'obtenir una majoria parlamentària suficient per ser investit president de la Generalitat. Precisament per això, el president de la Cambra ha de reunir-se prèviament amb tots els líders dels grups parlamentaris, que després d'aquestes eleccions han arribat a una xifra rècord de set, per estudiar quines opcions té cadascun d'assolir els vots necessaris per ser elegit cap de l'executiu.

Una vegada elegit, el candidat, que en aquest cas serà Artur Mas, ha d'aconseguir que més de la meitat dels diputats -és a dir, 68 dels 135 escons- votin a favor de la seva investidura.

En el supòsit que Mas no obtingui 68 o més vots a favor -de moment té els 62 escons que ha obtingut en les eleccions-, la Cambra se sotmet a una segona votació. En aquesta, el candidat a president de la Generalitat necessita una majoria simple, és a dir, més vots a favor que en contra, encara que els vots favorables no superin la meitat del total. Si el candidat a president no aconseguís ser elegit en cap d'aquestes dues votacions, es començarien a tramitar propostes successives amb el mateix procediment.

Si al cap de dos mesos ningú no ha pogut obtenir els suports necessaris per ser investit, el president de la Generalitat en funcions, José Montilla, hauria de convocar unes noves eleccions, que se celebrarien en un període de 40 a 60 dies. Tanmateix, aquest supòsit no ha passat mai des del restabliment de la Cambra el 1980.
Anar al contingut