Sant Joan Despí

Artur Mas diu que Montilla s'hauria d'haver queixat perquè Zapatero no va concretar prou en la negociació del finançament

El president de Convergència i Unió, Artur Mas, ha valorat, en una entrevista a "Els matins", la reunió d'aquest dilluns entre José Luis Rodríguez Zapatero i el president de la Generalitat, José Montilla. El president de CiU ha retret a les forces del tripartit que nou mesos són molt per crear tres comissions previstes a l'Estatut. També ha retret a Montilla que davant la no-concreció de Zapatero per pactar el finançament, el que ha de fer és "expressar la seva queixa". Mas també ha fet referència al procés de pau, i ha demanat prudència. Altres temes tractats han estat la possible entrada de CiU al govern espanyol i ha fet autocrítica sobre la visita al notari en la campanya electoral.

Actualitzat
Després de comentar que no té prevista cap trobada amb Montilla, Artur Mas ha afirmat que "la reunió d'ahir la veig, molt resumidament, com poca teca i pilotes fora. Poca teca, perquè parlen de comissions que ja s'havien hagut de crear. I pilotes fora, perquè en aquesta reunió no hi ha ni una concreció, a part del tema de les comissions. Fins i tot, la reacció de La Moncloa és 'ja veurem si abans de la fi de la legislatura podrem pactar alguna cosa', i el president de la Generalitat surt content. I, si no hi ha concreció per pactar el finançament, el que ha de fer és expressar la seva queixa. I això és el que Montilla no fa".

"Zapatero ha generat grans expectatives. Ha de ser més prudent"

Artur Mas ha parlat de l'actitud del president del govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, en el procés de pau. Més enllà de les bones intencions del líder socialista, Mas ha destacat que "una cosa és dialogar i una altra és fer creure a l'opinió pública que el procés que estàs dirigint va molt bé, que està dirigit cap a l'èxit segur, i crear una sèrie d'expectatives que estan molt per sobre de la realitat". En aquest sentit, "un president del govern espanyol ha de ser una persona en aquest tema que no vulgui lluir, que no es vulgui posar medalles abans d'hora, que sigui molt prudent, que toqui molt de peus a terra, i que la política que faci tingui un ampli espectre de consens". Per Mas, un president d'aquestes característiques ha d'intentar que l'èxit en aquesta qüestió sigui un èxit col·lectiu, i Zapatero "això no ho ha fet, o no ho ha fet prou".

Mas ha apuntat que, de cara a buscar la unitat de totes les forces polítiques en matèria antiterrorista, tot i tenir-ne l'esperança, Zapatero "no ho té fàcil. Zapatero promet molt per tot arreu i no acaba de complir, genera moltes expectatives i les frustracions són més grans, i les desconfiances, també, i quan les desconfiances són grans hi ha dificultat d'arribar a acords". Mas ha reiterat el suport als diferents governs espanyols en la lluita contra el terrorisme.

Entrar a La Moncloa no es descarta però tampoc obsessiona

Sobre la hipotètica entrada de CiU al govern espanyol en un futur, Artur Mas ha afirmat que "en tota l'època de Pujol s'havia descartat, en aquest moment aquesta possibilitat no es descarta de ple. Això no vol dir que s'hagi de fer necessàriament", abans d'apuntar que, si es fes, hauria de ser fruit d'un debat intern molt profund, i amb condicions que encara no s'han escrit. Com a condició prèvia a aquestes condicions, ha demanat un mínim de confiança que "ara amb el PP no hi és, i amb el PSOE hi era més, però ara mateix la nostra confiança tampoc és excessiva". Artur Mas ha admès que la situació pot canviar abans de les pròximes eleccions generals.

Anar al notari va ser una "anècdota que es va convertir en el tot"

En referència a la valoració de l'última campanya electoral, Artur Mas ha encarregat una anàlisi interna, "i jo he intentat fer una reflexió, no només dels errors que es puguin haver comès a la campanya, sinó com eixamplem la base de suport d'un projecte com el nostre". Sobre el fet d'anar al notari per demostrar que no pactaria amb el Partit Popular després de les passades eleccions al Parlament, ha admès que potser l'error va ser que una anècdota es va convertir en el tot, i que "ara potser ho faria d'una altra manera, o no. De vegades les coses s'han d'experimentar, i no vol dir que el fons de la qüestió estigui equivocat".

Sobre les relacions entre Convergència Democràtica i Unió Democràtica, Artur Mas ha anunciat que tindrà una trobada aquesta setmana amb el secretari general de CiU, Josep Antoni Duran Lleida, per analitzar l'actualitat política i "els propòsits del nou any".
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut