Barcelona

Artur Mas desitja una Diada de participació, reivindicació i tolerància

La Diada ha començat amb un concert de 300 violoncel·listes, amb el Tricentenari del 1714 de fons, davant el Born Centre Cultural

RedaccióActualitzat

El president de la Generalitat ha fet una crida a la concòrdia i a respectar totes les opinions en la Diada. Mas ho ha dit després del primer acte del dia, que s'ha fet davant del Born Centre Cultural de Barcelona. Ha estat un concert de tres-cents violoncel·listes, amb el Tricentenari del 1714 com a fons i coincidint amb el moment en què va caure el conseller en cap, Rafael Casanova.

Els violoncel·listes han interpretat, tres-cents anys després, al mateix lloc, una composició d'Albert Guinovart, a partir d'uns versos de Martí i Pol, la partitura escrita per a l'ocasió. Xavier Albertí signa la posada en escenai també la direcció musical de l'acte. Una peça emotiva i simbòlica per commemorar els fets de 1714.

Un cop acabat el concert al Born, el president de la Generalitat ha demanat civisme i actitud pacífica per a la Diada d'avui. Artur Mas ha desitjat una Diada de participació, reivindicació i tolerància. Ha assegurat que ho té "tot a punt" i que hi ha el "dispositiu preparat" per fer la consulta. Veu el govern "immòbil", enrocat i sense "iniciativa" davant un "problema d'Estat", i li ha demanat que escolti el "clamor d'una gran part de la societat catalana que vol votar" per "decidir el seu futur polític en un pla de concòrdia i d'entesa amb els pobles d'Espanya".

A l'acte també hi han assistit la presidenta del Parlament, Núria de Gispert, acompanyats de l'alcalde de Barcelona, Xavier Trias, la vicepresidenta del govern, Joana Ortega, i tots els consellers del govern.

En la mateixa línia que Artur Mas, Núria de Gispert ha demanat que la jornada sigui pacífica i participativa: "Espero que sigui com la Diada dels altres anys, reivindicativa i familiar" alhora. De Gispert desitja que es demostri "al món que som un poble en marxa, que volem treballar i decidir el nostre futur".

Ofrenes florals

Ara hi ha les tradicionals ofrenes florals al monument de Rafael Casanova. Representants de partits, institucions i entitats catalanes fan les seves ofrenes al llarg de tot el matí. El punt culminant de la Diada serà la gran manifestació de Barcelona, amb la V baixa, per reclamar el dret dels catalans a votar el 9-N.

Pel que fa a altres activitats culturals, el castell de Montjuïc acollirà al pati d'armes la recreació d'una zona de campaments, en què més de mig centenar de soldats ficticis mostraran al llarg de tot el dia com era la vida en un campament militar del segle XVIII. Els museus que acullen exposicions per commemorar el Tricentenari obren les portes als ciutadans coincidint amb la Diada. Al Museu d'Història de Barcelona s'hi podran veure les exposicions "El món de 1714" i "Monestirs urbans en temps de guerra. Sant Pere de les Puel·les i Santa Clara de Barcelona. 1691-1728". El Museu Frederic Marès ofereix les exposicions "Una mirada a 1700" a partir dels gravats de la col·lecció Gelonch Viladegut, i "Rafael Casanova. La popularització d'una escultura monumental". També obre les seves portes el Born Centre Cultural, epicentre del Tricentenari, que exhibeix les exposicions "La Barcelona de 1700. De les pedres a les persones" i "Fins a aconseguir-ho! El setge de 1714".

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut