Sant Joan Despí

Artur Mas adverteix que el suport de CiU a Zapatero podria desaparèixer si es reedita el tripartit

El candidat de CiU a la presidència de la Generalitat, Artur Mas, ha fet un "avís per a navegants" en una entrevista al programa "La nit al dia" de TV3, donant a entendre que si CiU guanya les eleccions i el tripartit es reedita el PSOE no podria comptar amb el suport de la federació nacionalista. De l'escenari postelectoral només ha deixat clara una altra cosa: que no pactarà amb el PP, però no ha descartat fer-ho amb PSC o ERC. Justament per "solemnitzar" aquest i altres compromisos, Mas els signarà davant notari i ha demanat a la resta de formacions que també "parlin clar".

Actualitzat
La pretesa visita d'Artur Mas a cal notari no té altra intenció que la de "solemnitzar" els seus compromisos electorals. D'aquestes promeses programàtiques n'ha parlat a bastament en la primera d'una roda d'entrevistes que aquesta setmana es faran al programa "La nit al dia", de TV3. Però Mas tampoc ha deixat al tinter les especulacions sobre el futur escenari polític després de l'1-N. De fet ha deixat dues coses clares: "no vull els vots del PP" i "PSC i ERC són dues possibilitats obertes". Per cert que, d'Esquerra ha insistit que no va parlar de pactes postelectorals en la reunió amb secret que va mantenir amb Carod- Rovira.

Tant als socialistes com als republicans els ha demanat que es pronunciïn en el mateix sentit i assegurin que respectaran el guanyador de les eleccions com assegura que farà ell. Tant és així que diu que renunciarà a presidir la Generalitat si no treu més escons que la resta de partits. Però Mas preveu que guanyarà, i tot i això, no descarta que el tripartit sigui aritmèticament possible i la història es repeteixi. Per curar-se en salut, però, Artur Mas ha llançat un "avís per a navegants" i ha advertit al PSOE que el suport de CiU al president espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, podria desaparèixer si hi ha un Tinell 2. Amb tot, en el cas de no arribar a aquest extrem, Mas tampoc descarta implicar-se més en la política espanyola des d'algun ministeri. Un negociat, aquest, en què diu no pensar perquè "la raó de ser de Convergència i Unió són les institucions catalanes".

Més progrés que amb el tripartit

A l'hora de desgranar el programa electoral del seu partit, Artur Mas ha insistit que proposa mesures de forta càrrega social, que "critiquen els que s'anomenen progressistes". Mas ho ha argumentat amb les polítiques de família o de natalitat, en les quals CiU subvencionarà amb 1.000 euros les famílies que tinguin un fill. Diu que la proposta és una mesura que equipararia Catalunya als països de la Unió Europea i no s'explica que el PSC la critiqui. Tampoc no entén que el qualifiquin de "'yuppie' per proposar que l'acreditació del coneixement d'un tercer idioma desgravi a hisenda". Diu que això, entre altres coses, servirà per "estimular una societat trilingüe".

Mas també ha explicat les seves intencions en carpetes com la de la cobertura energètica, mostrant-se favorable a la línia de Molt Alta Tensió; la de l'equilibri territorial, rebutjant taxativament la Xarxa Natura per no permetre el creixement del territori; la de la indústria, apostant per estimular la internacionalització de les empreses catalanes i lluitant contra la deslocalització; o la de la immigració, en què ha assegurat promoure la contractació en origen, forçar el control de les fronteres i "desenvolupar una autèntica cultura de drets i deures".
Anar al contingut