Imatge del mes passat dels actors del documental històric "La flota d'Índies" (Inicia Films)

Artistes sense mascareta, novetat en els plans de represa de la cultura

El Pla Territorial de Protecció Civil de Catalunya que afecta les activitats culturals inclou la quarantena dels llibres de 48 hores o excepcions en la neteja d'obres d'art

Actualitzat

A partir d'ara, els actors, músics i ballarins podran actuar lliurement sense distància física de seguretat i no hauran de dur mascareta, segons ha aprovat el Procicat, dins dels plans del Departament de Cultura per reprendre l'activitat cultural sense desnaturalitzar-la, dins de la pandèmia de la Covid-19.

Els professionals de les arts escèniques i musicals es consideren convivents habituals, de forma similar al que passarà amb les escoles.  

En el teatre amateur, en què els membres són sempre els mateixos, s'ha d'acreditar que en 14 dies no s'ha tingut la malaltia i fer una declaració responsable. Per als teatres professionals, en què hi ha molta rotació d'actors, s'han de fer les proves homologades.

 

Els actors amateurs han d'acreditar que en 14 dies no han tingut la Covid (ccma)


Llibres en 48 hores

Pel que fa al funcionament d'arxius i biblioteques, els plans desfan les normes decretades durant l'estat d'alarma i la quarantena per als llibres passa a 48 hores, en comptes dels 14 dies que hi havia fins ara. També desapareixen les limitacions de les màquines d'autopréstec.

En els equipaments patrimonials, es permet usar dispositius tàctils però encara no es poden fer servir audioguies.

 

Crispetes amb distància

També en l'àmbit de la cultura, s'apliquen les distàncies de seguretat, que es poden reduir amb l'ús de mascaretes. D'això dependrà la capacitat de la sala. Un cinema o teatre ple haurà de garantir que hi hagi un metre d'espai entre grups de contacte habitual. 

Si un cinema permet consumir menjar i begudes dins de la sala "que facin inviable l'ús de mascareta constant", la distància haurà de ser de metre i mig entre els espectadors. Això implica, per tant, reduir l'aforament.

A l'aire lliure, els espectadors poden estar més junts si es compleixen quatre condicions: l'ús obligatori de mascareta; un registre dels assistents o preassignació de localitats; espais sectoritzats amb control de fluxos d'accés i sortida independents (que han de ser d'un màxim de 2.000 persones o de fins a 3.000 en el cas d'indrets amb seients preassignats) i mesures de circulació dels assistents per evitar aglomeracions.

En el cas dels espais tancats, també s'ha de preservar la distància de 2,5 metres quadrats per persona amb espais sectoritzats i control de fluxos d'accés i sortida independents, d'un màxim de 1.000 persones i de fins a 2.000 si hi ha seients preassignats.

 

Espectadors amb mascareta en una sala de cinema (EFE/Kiko Huesca)
Espectadors amb mascareta en una sala de cinema (EFE/Kiko Huesca)


Neteja especial

A més de la distància i l'ús de la mascareta, també hi ha recomanacions generals sobre la necessitat de processos rutinaris de neteja, desinfecció i ventilació.

Hi ha excepcions, com en els espais patrimonials o que contenen obres d'art, que requereixen d'uns protocols específics de neteja, desinfecció i ventilació, atès el valor i l'excepcionalitat dels béns, ja sigui l'edifici o les obres que conté.


Altres àmbits

Cinemes, museus, biblioteques, arxius, espais d'arts escèniques i musicals, sales d'exposicions i d'arts visuals, audiovisual i monuments i jaciments ja tenen llum verda per als plans. Encara queden per validar els de la cultura popular i associacionisme cultural (que també considerarà els membres de les entitats com a convivents habituals amb condicions concretes), el del Consorci per a la Normalització Lingüística (CPNL) i Termcat, i plans singulars com el del Dia del Llibre i de la Rosa (23 de juliol), i condicions per a festivals i festes majors.

Es tracta de documents "no estàtics" i s'hi poden fer canvis en funció de l'evolució i les particularitats de cada sector.

ARXIVAT A:
TeatreCinemaMúsica
Anar al contingut