Artesans sense fires obligats a reinventar-se

La majoria de fires que s'organitzaven per aquestes dates s'han suspès a causa de la Covid i, les que es fan, tenen poca clientela

Mariona ComellasActualitzat

La majoria de fires d'artesans, molt freqüents durant aquestes dates de l'any, s'han suspès degut a la pandèmia de la Covid. Després d'un estiu molt complicat i amb poques vendes, ara arriba una campanya de Nadal molt incerta, cosa que està fent molt difícil la supervivència del sector.

Són poques les mostres que s'han mantingut i, les poques que es fan, tenen poca clientela pel confinament dels caps de setmana. És el cas de la fira d'artesans del Pont de Pedra de Girona.

Joan Pineda, un firaire d'Olot, fa estris de cuina fets amb boix, una fusta densa que no absorbeix l'oli. Són peces úniques que ven molt bé i que poden passar de pares a fills.

Havia fet fins a 60 fires l'any i donava feina a dues persones. Enguany ha vist com molts companys han hagut de reinventar-se:

"Tinc companys que venen online, d'altres que han anat a parlar amb un supermercat i munten una parada davant. Tothom s'ha anat buscant la vida, els calés no tel's porta ningú a casa."

Els Artesans sense fires, per la Covid-19, veuen difícil la supervivència d'aquest sector
La Laia Costa Lliró i l'Esteve Espinal Fàbregas fan joies de plata (CCMA)

Un altre exemple és una parella de Sils, a la Selva, que fa joies de plata. Sense fires, l'Esteve Espinal Fàbregas, després de 20 anys, ha hagut de tornar a la feina d'abans, infermer, per assegurar uns ingressos a la família.

Explica que ser infermer és una feina que li agrada, però un dia ho va deixar per començar a treballar d'artesà perquè és una professió que li agrada molt, també pel tipus de vida que li permet tenir.

La seva parella, la Laia Costa Lliró, continua sola amb la feina de joiera, però amb ganes, fent allò que més li agrada. Explica que ho han passat malament sense fires, perquè tenen un tipus de públic que no és de comprar per internet.

Diu que tenen clientela que els coneixen, van cada any a veure què han fet de nou. Han anat fent encàrrecs a amics o coneguts, sobretot de la gent del voltant, que quan han de fer un regal, els compren alguna peça. Amb això, però, no en tenen per viure. Per aquest motiu, en aquest cas, un dels dos ha hagut de buscar una feina fixa.

Només són un exemple del que està passant un sector que dona feina a milers de persones, la majoria autònoms, fet que agreuja la seva situació.

 

ARXIVAT A:
Coronavirus Autònoms
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut