Elsa Artadi, consellera portaveu del govern
Elsa Artadi, consellera portaveu del govern
Barcelona

Artadi, sobre les mesures del Consell de Ministres: "Per fer això, no calia"

El govern considera que no calia tanta "trascendència" al Consell de Ministres per anunciar mesures "menors" per a Catalunya

Actualitzat

La portaveu del Govern, Elsa Artadi ha expressat una certa decepció sobre l'objectiu de venir a fer un Consell de Ministres que ha deixat a Catalunya mesures que no han acabat de satisfer el govern de la Generalitat.

"Entenem que era per fer grans anuncis sobre Catalunya, i no trobem que hagi succeït. Venir a Barcelona per canviar el nom de l'aeroport, per repetir una frase que ja vas dir el 2009 i prometre unes infraestructures que fa 10 anys que no s'estan executant, potser no calia venir fins a Barcelona amb el cost que això ha suposat."

 "Per fer això, no calia donar-li aquesta gran transcendència."

"Valorarem els acords que afecten de manera singular Catalunya. En qualsevol cas entenem que són menors i, per tant, tampoc acabem d'entendre la necessitat de venir fins a Barcelona per fer aquests anuncis."

De tota manera Artadi ha volgut deixar clar que el govern manté la voluntat de diàleg.

"No ens retirem del diàleg, però ens hem de poder dir les coses. No hem de fer veure que les mesures tenen valor real; no en tenen."

Els anuncis aprovats en el Consell de Ministres en relació directa amb Catalunya es resumeixen en tres punts: posar el nom de Josep Tarradellas a l'aeroport del Prat, rebutjar la condemna a mort i l'afusellament del president Lluís Companys, i la inversió de 112 milions d'euros en infraestructures viàries.

Canvi de nom a l'aeroport

Al govern no ha agradat que el Consell de Ministres decidís canviar el nom de l'aeroport del Prat, una decisió presa "unilateralment" que no aporta cap solució als problemes que té aquesta infraestructura.

"S'ha fet sense cap mena d'acord. No és una crítica cap al nom, sinó cap a la manera de fer. Però els problemes i reptes que té l'aeroport no tenen res a veure amb el seu nom. Tenim problemes amb rutes, que han de passar per Barajas. No podem controlar altres coses. Rull va parlar de la projecció de l'aeroport i la necessitat de fer-hi inversions perquè es converteixi en un hub internacional. El Prat té problemes i en cap cas tenen a veure amb el nom."

Artadi ha recordat que el nom de Barcelona per a l'aeroport el situa geogràficament i incloure el del municipi del Prat és una reivindicació i un reconeixement.

Companys

Sobre l'anunci que han fet en relació amb el judici del president Companys, Artadi ha resumit la valoració en un "res de nou".

Ha destacat que la declaració no té cap implicació jurídica, no suposa l'anul·lació del judici al president, és un reconeixement que ja es va fer al 2009.

"Cal que l'estat ho reconegui, com va fer França i Alemanya. El Parlament de Catalunya va fer la llei de reparació jurídica de les víctimes del franquisme. Catalunya ja ho va anul·lar. El govern espanyol ho hauria de fer, i no només a Catalunya i no només per a Companys. Hi ha moltes víctimes de consells de guerra durant la guerra civil o el franquisme."

Inversió de 112 milions d'euros

I sobre la inversió de 112 milions d'euros en infraestructures, Artadi espera que el ministre de Foment, José Luis Ábalos doni més garanties sobre unes inversions que, segons la consellera, ja s'han "pressupostat diverses vegades i s'han incomplert diverses vegades."

"Són obres pressupostades en diversos exercicis, fa més de 10 anys que estan sobre la taula, aquestes obres. S'ha executat un 28% de les obres. S'hi inclou l'A-27 de Tarragona a Montblanc, adjudicada el 2008, o connectar l'AP-7 amb el Baix Llobregat, adjudicada el 2007. No sabem si en parlaran demà. No hem sentit res sobre rodalies, sobre la manca d'inversió. No hem sentit res sobre el corredor mediterrani, ni tampoc sobre els accessos del port. No ho considerem una notícia. Veurem, com sempre, què s'acaba executant en termes d'infraestructures i inversions al territori de Catalunya."

 

Agraïment a la ciutadania

La consellera ha agraït en nom del govern el comportament de la "immensa majoria de les persones que han volgut sortir a manifestar-se i protestar" i ha destaca l'actitud "activa a l'hora d'evitar qualsevol aldarull i incident".

També ha agraït "la comprensió de la ciutadania per les conseqüències que ha provocat la realització del Consejo de Ministros".

ARXIVAT A:
Procés catalàElsa Artadi
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut