Artadi: "La Crida vol ser aglutinadora, no vol susbstituir a ningú"

La consellera de la Presidència diu que, ara per ara, a les reunions amb el govern espanyol "hi ha converses, més que diàleg"

RedaccióActualitzat

L'endemà d'una nova reunió entre els governs català i espanyol, Elsa Artadi, consellera de la Presidència, explica, en el programa "Acció política", de TV3, que, ara per ara, "més que diàleg" es pot parlar de "converses".

"Fins ara tot és massa esporàdic. Hi ha diàleg? Sí, hi ha diàleg. Hi ha converses, més que diàleg. No hem arribat ni tan sols a poder dir que estiguem en un període de negociació."


Si aquestes converses s'arriben a convertir en una negociació, seria un primer pas, segons Artadi, per donar suport a la tramitació dels pressupostos generals de l'Estat que Pedro Sánchez va presentar a principis d'any.

"Si s'imposa una mica el coratge, l'alçada de mires, el sentit d'estat i ells implementen mecanismes que demostrin aquesta voluntat real de fer un diàleg efectiu -evidentment mantenint tots els drets dels catalans, inclòs el d'autodeterminació, perquè si no no tindria cap sentit- aleshores es pot tramitar. Aquesta seria una primera fase.

 

 

Amb tot, Artadi demana "molta cautela, perquè els passos que s'estan fent són molt petits" i també cal superar les discrepàncies que hi ha dins del PSOE sobre aquest procés de negociació amb el govern de Catalunya.

"Tens l'ànima del PSOE de Pedro Sánchez i algun discurs que pugui fer la vicepresidenta Calvo, però també tens el PSOE del 155 d'Extremadura, tens el PSOE d'Aragó... El que estem veient, com a espectadors, és una guerra del PSOE que ens està afectant a tots."


Artadi també s'ha referit a les negociacions que hi ha en marxa -amb els comuns- sobre els pressupostos de la Generalitat, que s'haurien de reprendre la setmana que ve.

"En funció de com vagi veurem si es pot fer un acord global que doni satisfacció al grup dels comuns, que doni satisfacció al govern i que permetin tramitar uns pressupostos que són molt necessaris. Uns pressupostos que incrementen la despesa social, que ens permetrà fer coses que fins ara no podem."

 

 

Les declaracions de la consellera de la Presidència arriben el mateix dia que la Crida Nacional per la República impulsada per Carles Puigdemont celebra el seu congrés constituent. Una Crida que Artadi ha volgut aclarir que "no vol substituir a ningú", sinó sumar "persones" per implementar la república.

"Hi ha una única paraula que repeteix tothom: 'unitat, unitat, unitat'. Doncs la Crida vol ajudar. Crec que hi ha un element molt important de la Crida, que és la voluntat de deixar d'existir quan l'objectiu s'hagi assolit, que és la implementació de la república catalana. Això és el que ha de fer de mica en mica, i és una feina que hem de fer entre tots, de retirar les pors a partits, entitats, etc."

"La Crida vol ser aglutinadora, no vol substituir a ningú, perquè no tindria sentit, perquè ningú ha de desaparèixer. La Crida no suma sigles, ni partits, ni entitats, suma persones."

 

 

Unitat és una paraula que Artadi també reivindica en les pròximes eleccions municipals, per aconseguir l'alcaldia de Barcelona. Per aconseguir-la, demana diàleg entre els exconsellers Forn i Maragall.

"Primer que tot, el que m'agradaria, aprofitant que Joaquim Forn és candidat, és que ell i l'exconseller Maragall es posessin d'acord i fessin veritablement un impuls per generar una candidatura única a Barcelona. Que donessin un exemple d'unitat al país i un pas clarament definitiu a recuperar la capitalitat del país per una força sobiranista."


Preguntada pel judici que ha de començar la primera setmana de febrer al Tribunal Suprem, als líders independentistes, Artadi ha declarat que "ens sentim tan jutjats com els que estaran a Madrid", igual que "tothom que va anar a defensar una escola o tothom qui va anar a votar o tothom que va pensar que era correcte que la gent votés".

ARXIVAT A:
Procés catalàJudici procésEleccions municipals 26MCrida Nacional per la RepúblicaElsa ArtadiPressupostos Generals de l'EstatPSOE
Anar al contingut