Art feminista a Instagram: una via per trencar tabús

Tres il·lustradores amb milers de seguidors difonen missatges reivindicatius parlant de la bellesa, la menstruació o la masturbació femenina

Actualitzat

La xarxa social preferida per la Generació Zeta, els joves que es troben entre el 16 i els 23 anys, s'ha convertit també en el mitjà a través del qual diverses il·lustradores promouen una mirada feminista de la societat.

Instagram, que, segons l'Observatori Sectorial de les Xarxes Socials de l'IAB Spain, és la xarxa social que acumula la quota d'interacció més alta, amb un 53'1%, és l'espai on il·lustradores com l'Arne i la Nazareth difonen missatges reivindicatius i trenquen tabús.

Les dibuixants no es veuen elles mateixes com a expertes sobre feminisme, però plasmen en forma d'art l'aprenentatge i les seves vivències per fer arribar missatges feministes. El seu contingut tracta temàtiques com els models de bellesa femenina, la masturbació o la representació LGTBI.

 

 

Arne Soler és coneguda com a "Tres voltes rebels" a l'Instragram i, amb més de 80.000 seguidors, el seu projecte va començar dins una classe quan els professors li demanaven que faria si fos il·lustradora professional.

La seva inspiració són grups com La Gossa Sorda o Roba Estesa perquè les lletres li van fer "pensar coses" que no s'havia "plantejat mai". Reivindica la cultura popular, la lluita de classes i, sobretot, el moviment feminista a través de dibuixos de dones.

"Intente dibuixar la donar en la major de les formes possibles, tot i que hi ha molts tipus de dona que em queden per dibuixar. Intente empoderar les dones a través dels dibuixos, fent que les mirades siguen potents, perquè a mi m'agrada veure'm representada per aquestes dones que dibuixe."

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

No vull ser valenta, vull ser LLIURE! Foto de referència @raul_bateman Model @jarahartt

A post shared by TRESVOLTESREBEL (@tres.voltes.rebel) on

 

La representativitat i el trencament amb un ideal de dona és un dels factors que també ha marcat les il·lustracions de la Nazareth dos Santos, que explica que en el seu cas tenen una doble funció pel fet de ser lesbiana.

"Il·lustradores com jo que ens declarem feministes i lesbianes tenim una funció doblement important perquè necessitem visibilitzar el nostre col·lectiu. Hi ha molt poca representació de lesbianes i bisexuals dins el món gai i jo, per exemple, veia molts referents pel gai prototípic però amb lesbianes no em sentia representada en res"

Un dels seus objectius és poder "donar la cara" per moltes de les dones que li escriuen i li diuen que no tenen valor de sortir de l'armari. A més, afirma que vol "canviar els ideals" de la gent que pot ser "reticent" al col·lectiu. Assegura que, "si no obres la ment", et quedaràs endarrere en una "realitat que avança".

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

LESBIANA. No sé si a vosotras os pasa, pero es una palabra a la que le tengo miedo, porque siempre se usa como insulto. Pero qué coño, estoy más que orgullosa de lo que soy. Qué bello es ser LESBIANA. Significa sentir complicidad con otra mujer. Volar más allá de la barrera de la amistad. Ser LESBIANA es crear un vínculo indescriptible. Sentir conexiones mágicas. Ser LESBIANA es hacernos el amor de igual a igual. Follarnos juntas. Y agotarnos gota a gota. Ser LESBIANA es enlazar las manos en la calle y en la cama. Somos sororidad entre las sábanas. ¿Que lesbiana es un insulto? A mi me parece que el insulto es no serlo. ORGULLOSAS SIEMPRE DE SER LO QUE SOMOS. 💜🌈

A post shared by Nazareth dos Santos (@naza.reth) on

 

Trencar tabús

Una de les temàtiques sobre les quals dibuixa la Nazareth és la masturbació femenina. L'artista creu que hi ha un "tabú enorme" sobre la sexualitat femenina i que és important poder parlar-ne amb naturalitat.

"Quan vaig començar a deconstruir-me com a dona lliure no m'atrevia a explicar en paraules moltes de les coses de la meva sexualitat, tot i que volia transmetre-les d'alguna forma i sentir-me lliure per contar-ho. El que vaig fer va ser utilitzar el meu art. És necessari que parlem de la masturbació perquè és una cosa que neix amb nosaltres i una cosa natural"

Una altra artista que trenca tabús és Cinta Tort, que dibuixa sota el nom de Zinteta i que té més de 95.000 seguidors. Ella posa el focus en la menstruació i la reivindica com a font de vida.

També dibuixa sobre la pell de diferents dones per fer evident que no tots els cossos s'ajusten als cànons imposats.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

HACIA LA HUELGA COMPAÑERAS 🌿✨🔥🌈💜✨🔥🔥✨✨✨✨ Mañana paramos y me sobran razones por hacerlo. Mañana no publicaré nada, no gestionaré pedidos, no compartiré nada, no responderé mensajes, no limpiaré ni cocinaré. Paramos los cuidados, paramos la producción, paramos el consumo. Muerte a este sistema que nos sigue ahogando en pleno siglo XXI. Gracias a todes les compañeres que me acompañan en este viaje y con les que crezco. Nos vemos mañana y esta noche en las calles. La calle es y será siempre nuestra. GRACIAS @laiabrewster @chocolatross @maduixarepipi_ @mdeflorr @ninetaroma @artemapache @larissagloriel y Júlia por abrazar esto y hacerlo posible. Gracias @naza.reth por tu apoyo. Os vivo, os siento y os quiero. Por todes nosotres. NOS QUEREMOS LIBRES 💜 #hacialahuelgafeminista #cadadiaes8demarç #ensvolemvives #nosqueremosvivas

A post shared by Cinta Tort Cartró ☾ (@zinteta) on

 

La censura

Un obstacle amb el que es troben moltes d'aquestes il·lustradores és la censura que els aplica la xarxa social. En les seves normes comunitàries inclouen que no permeten que es publiquin imatges de nus, i que s'aplica aquesta restricció amb "actes sexuals, genitals, primers plans de natges i en algunes fotos de mugrons femenins".

Tot i que si que es permeten nus en fotos de quadres i escultures, no passa el mateix amb il·lustracions com les de la Nazareth. Ella explica que algunes de les seves fotos han estat "censurades" i que això passa perquè la societat encara "té por" de parlar de certs tabús.

"Encara tenen por que les dones no necessitem a un home per satisfer-nos. Ens censures imatges perquè parlem de masturbació femenina, tot i que ho fem de forma amistosa perquè volem que arribi a dones més petites i més grans."

L'artista, però, explica que darrere seu existeix una gran comunitat de li dóna suport i quan ha estat censurada ha rebut una "resposta increïble" i ha servir per transmetre el missatge "a través d'art en formes de murals al centre de Barcelona".

ARXIVAT A:
Feminisme8MInstagram
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut