Quim Arrufat en una imatge d'arxiu

Arrufat va deixar la CUP amb denúncies internes d'abús i agressió sexual

Un comunicat de la CUP confirma les investigacions mentre que Arrufat assegura que les actituds que li atribueix l'Ara no són certes

Actualitzat

Quim Arrufat va marxar de la CUP amb una denúncia interna per agressió sexual i una altra d'abús. Ho ha avançat el diari Ara i el partit ho ha confirmat amb un comunicat. Però Arrufat ho nega, en una resposta via Twitter. "Les actituds que m'atribueix l'Ara no són certes", ha dit.

Segons publica l'Ara, hi va haver dos episodis. El primer, el 2014, quan Arrufat era diputat al Parlament, va ser una denúncia per agressió sexual. El segon, la denúncia per abús, va ser els mesos previs a la marxa d'Arrufat. Tots dos casos es van tractar dins el partit i no es van denunciar a la justícia ordinària.

De fet, segons el rotatiu, va ser l'obertura del cas per abús el que va precipitar que l'exdiputat al Parlament se n'anés del partit.

La diputada de la CUP Natàlia Sànchez ha explicat a "El matí de Catalunya Ràdio" que Arrufat " va plegar a les portes d'una més que probable expulsió", ja que s'estava investigant una segona denúncia, i la reiteració, segons els protocols, suposa l'expulsió del partit.

Sànchez ha admès que s'han tramitat altres denúncies a l'interior del partit.

"La comissió nacional feminista té bústia oberta, i per tant sí, hem gestionat diversos casos, gens mediàtics, i s'han resolt correctament . És una feina  important, no és senzilla ni grata, però és tansformadora i per tant sí que hi ha altres casos que s'estan gestionant."

La diputada ha emplaçat partits i "espais polítics" a dotar-se d'eines similars per "fer front, cooperar i erradicar les actituds masclistes" a l'interior de les organitzacions.

Arrufat nega les acusacions

Quim Arrufat ha afirmat a través de Twitter que les actituds que li atribueix l'Ara no són certes.


L'exdiputat acusa el diari de fer insinuacions que no pot confirmar.

"A la llum de la informació publicada, la redactada explícitament i la que s'insinua, és obvi que no ha pogut esclarir gaire res més."


Confirmació de la CUP

La CUP ha admès en un comunicat que Arrufat es trobava enmig d'un procés de gestió d'agressions masclistes i que, durant el tràmit protocol·lari propi de què disposa la CUP, va abandonar la militància de l'organització.


Al comunicat, la CUP es referma en el seu compromís "clar i ferm" contra el patriarcat i les agressions masclistes.

"Assumim i reconeixem que es donen casos d'agressions en el si de l'organització i que la CUP no és aliena al patriarcat en general ni a les agressions masclistes en particular. Identificar-les, reconèixer-les i abordar-les forma part de la nostra lluita feminista per erradicar les violències masclistes que també ens travessen com a organització."


A més a més, l'organització deixa a les víctimes la decisió de, alternativament o simultàniament, denunciar els fets a la justícia, i afegeix que, en tot cas, la CUP donaria suport a la decisió.


Protocol intern

L'organització independentista es va dotar d'un protocol d'actuació en situacions d'agressió sexual el 2018.

Segons explica el diari Ara, el 2014 es va decidir que el diputat fes un treball de revisió personal i no coincidís amb la víctima en cap acte. També havia de perdre presència mediàtica, però aquesta condició no es va complir quan, el 2016, Arrufat va ser escollit membre del secretariat i portaveu.

El 2017, la CUP va començar a aplicar protocols de referència per a situacions d'agressió sexual, actuacions que es van debatre a l'Assemblea de Dones celebrada a Ribes el 2018 i es van aprovar a Celrà, el 2019.


Quatre nivells de violència sexual

Aquest protocol intern estableix quatre nivells de violència sexual: el nivell 1 inclou els comentaris lascius; el nivell 2, l'exhibicionisme i tocaments sexuals no desitjats; el nivell 3, la violació o forçar pràctiques sexuals no desitjades, i el nivell 4, la violació amb força.

La denúncia contra Arrufat del 2014 -prèvia a aquest protocol- correspondria al nivell 3.

Segons aquest protocol, s'estableixen com a mesures a aplicar en aquest cas: renunciar a la visibilitat pública, no poder-se presentar sota la sigla de la CUP i una suspensió de militància d'entre sis mesos i dos anys.

Arrufat no va ser suspès, però en la revisió del cas per la direcció de la CUP -el 2017, abans del protocol-, es va decidir que no exercís cap representació i que reprengués el treball terapèutic iniciat el 2015.

No ha estat fins a la segona denúncia, en aquest cas per abusos, que l'exdiputat va abandonar el partit, mentre hi havia una segona investigació oberta. Els protocols de la CUP estableixen que la repetició implica l'expulsió del partit, però Arrufat va presentar la renúncia abans.

ARXIVAT A:
CUPAgressió sexualMasclisme Feminisme
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut