Arròs, sopes o iogurts: aliments comestibles passada la data de consum preferent

L'Organització de Consumidors i Usuaris (OCU) fa el llistat dels aliments que es poden menjar de manera segura un cop sobrepassada aquesta data

Actualitzat

La data de consum preferent que figura en molts productes indica que, amb el pas del temps, aquests aliments perdran gust, color, olor o textura, però, en molts casos, això no implica cap perill per al consumidor.

Un informe de l'Organització de Consumidors i Usuaris (OCU) ha fet un llistat de 10 aliments que no ofereixen cap problema si es consumeixen després de la data indicada com a preferent.

 

Segons l'OCU, no suposa cap conseqüència negativa fer servir aquests productes dies -o, en alguns casos, fins i tot, setmanes- després, però sempre que no estiguin oberts ni presentin senyals de deteriorament.

Això sí, poden tenir un gust o una textura pitjors de l'habitual.

Es poden consumir després de la data de consum preferent:

  • Iogurts
  • Pa de motlle
  • Patates fregides i fruita seca
  • Brioixeria i galetes
  • Refrescos i alcohol
  • Pastes, arrossos i llegums
  • Melmelada i mantega
  • Embotits i formatges adobats
  • Sopes i salses de sobre
  • Envasos de tomàquet

 

 

Aliments sense data de caducitat

També hi ha aliments que no porten data de caducitat ni data de consum preferent perquè no estan obligats a fer-ho.

Alguns exemples són les begudes alcohòliques amb una graduació superior al 10%, la fruita i la verdura fresca, el pa i la brioixeria de consum en 24 hores, el vinagre, la sal, el sucre, etc. Això no vol dir que no es facin malbé amb el temps, però no estan obligats a portar una data de caducitat.

Les begudes alcohòliques, en alguns casos, sí que es fan malbé amb el pas del temps, encara que sigui amb anys, per la qual cosa algunes organitzacions de consumidors defensen que haurien de portar data de consum preferent.

Molts vins -lluny de millorar- empitjoren amb els anys i, encara que no suposi cap risc per a la salut, això resta molta qualitat al producte.

 

 

Fruites i verdures aprofitables

Pel que fa a les fruites i verdures, res millor que l'aspecte i l'olor per jutjar si es poden consumir.

L'OCU recomana intentar aprofitar-les, si no estan molt deteriorades.

És important retirar les zones que estiguin una mica ennegrides. Cal treure un bon tros a tot el voltant d'almenys un centímetre.

Sempre s'ha de descartar, si estan podrides o en mal estat.

 

 

Compte amb la carn i el peix

Pel que fa a la carn i el peix, cal anar amb molt de compte, perquè són els aliments que poden crear més problemes.

Són productes frescos amb poca durabilitat i cal ser curosos.

Passada la data de caducitat marcada a la carn, el peix o el pollastre quan es compra en safates, s'ha d'evitar consumir-los, igual que el formatge fresc.

 

 

Hi ha la possibilitat que siguin portadors de microbis i, alguns d'ells, si proliferen, desencadenen intoxicacions i malalties.

El risc pot presentar-se, fins i tot, abans de la data, si els aliments no s'han conservat a temperatures adequades.

ARXIVAT A:
Alimentació
Anar al contingut