Arrivederci a la companyia dels papes: Alitalia tanca després d'una llarga decadència

La companyia passa a dir-se ITA, l'estat italià se'n fa càrrec i el tancament suposa deixar 8.000 treballadors a l'atur

Actualitzat

Després de 74 anys d'història i diversos rescats fallits, Alitalia, l'aerolínia mundialment coneguda com la companyia dels papes de Roma, ha hagut de tancar. La companyia passa a dir-se ITA i l'estat italià se'n fa càrrec.

Els últims passatgers d'Alitàlia han aterrat aquest divendres a la nit a Roma, en l'últim vol provinent de Càller. Alguns d'ells han volgut immortalitzar el dia històric fent firmar la tripulació en la targeta d'embarcament.

Un dels últims passatges d'Alitalia
Un dels últims passatges d'Alitalia (Reuters/Remo Casilli)

El tancament deixa 8.000 treballadors a l'atur. La davallada d'Alitalia va arribar a partir de la dècada dels 90 amb l'auge de les companyies privades i els vols low cost a tot Europa. Es van estudiar diferents aliances comercials tant europees com intercontinentals però totes van fracassar.

L'estat italià hi ha invertit més de 10.000 milions d'euros en els últims anys, sense que aportés cap rendibilitat i acabés generant 1.800 milions en pèrdues. Ara, l'Estat queda com a únic responsable d'una nova companyia després de diversos rescats financers que no han funcionat.


ITA, la substituta

El 2020, després d'intenses negociacions amb la Unió Europea, es va autoritzar la creació de la substituta d'Alitalia, ITA, que tot i ser molt més petita haurà de garantir els vols imprescindibles per a les connexions del país. La nova companyia comptarà, de moment, amb una flota de 52 avions i es pretén que de cara al 2025 la xifra creixi fins a arribar als 105 aparells.

Mentre que ITA està en procés de negociacions amb els sindicats per les condicions dels nous contractes, en un inici comptarà amb menys de 3.000 dels 11.000 antics treballadors. Es preveu que el nombre d'empleats s'elevi a 5.700 el 2025.

La companyia deixa 8.000 treballadors al carrer
La companyia deixa 8.000 treballadors al carrer (Reuters/Remo Casilli)

El personal d'Alitalia s'ha concentrat durant els últims dies a l'aeroport romà de Fiumicino per protestar pels 8.000 treballadors acomiadats.

D'aquesta manera acaba la trajectòria d'una aerolínia d'èxits, però sobretot de continus fracassos en la seva gestió.

Alitalia passarà a la història del món aeri sobretot per ser la companyia amb què van viatjar papes com Pau VI, Joan Pau II, Benet XVI i, en els últims vuit anys, el papa Francesc.  

ARXIVAT A:
ItàliaAeroports
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut