Inés Arrimadas i Pedro Sánchez, en la reunió que han tingut aquest dimecres a La Moncloa (EFE / Fernando Villar)
Inés Arrimadas i Pedro Sánchez, en la reunió que han tingut aquest dimecres a La Moncloa (EFE / Fernando Villar)

Arrimadas obre la porta a negociar amb Sánchez uns pressupostos "moderats"

El líder del PP, Pablo Casado, rebutja cap acord amb el govern espanyol mentre a l'executiu hi hagi Unides Podem

Actualitzat

La líder de Ciutadans, Inés Arrimadas, s'ha mostrat disposada a pactar els propers Pressupostos Generals de l'Estat amb el govern espanyol. Després de reunir-se amb el president de l'executiu, Pedro Sánchez, la presidenta del partit taronja ha demanat una "treva política" per fer front a una segona onada del coronavirus.

Arrimadas ha transmès a Sánchez la "voluntat real i ferma" de negociar els comptes i ha dit que ha vist "predisposició" del president del govern a pactar-los amb la formació taronja. Ha advertit que els propers pressupostos són "els més importants de la democràcia" perquè en depèn que es puguin executar "correctament" les "desenes de milions" que arribaran d'Europa.

La presidenta de Ciutadans ha criticat la gestió de la pandèmia feta pel govern espanyol, a qui ha acusat de reaccionar "tard i malament" però, precisament per la gravetat de la situació, considera "una obligació arribar a acords i deixar el partidisme":

"Evidentment, no és fàcil negociar determinades coses amb aquest govern, però quin espanyol no ha fet coses difícils en aquests mesos?"

 

Pedro Sánchez i Inés Arrimadas, a l'entrada de la Moncloa, aquest dimecres
Pedro Sánchez i Inés Arrimadas, a l'entrada de la Moncloa, aquest dimecres (EFE / Fernando Villar)

 

La líder de Cs ha posat com a condició que els pressupostos siguin "moderats, sensats i no tinguin ideologies" perjudicials per al país. En un missatge fent referència a Unides Podem, Esquerra o EH Bildu, Arrimadas ha demanat evitar que els comptes els acabin decidint "entre Rufián, Otegi i Iglesias en un despatx".

En canvi, ha tancat la porta a negociar els noms per a la renovació del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) i ha demanat un canvi en la manera d'escollir aquests càrrecs amb una reforma de la llei orgànica de la institució.

Des de l'executiu espanyol, la portaveu, María Jesús Montero, ha celebrat la voluntat de diàleg de Ciutadans "per sobre de tacticismes".

 

Casado es nega a pactar els pressupostos

Abans de la reunió amb Arrimadas, al matí, Pedro Sánchez s'ha trobat amb el líder del PP i cap de l'oposició, Pablo Casado. En un to més dur que el d'Arrimadas, el president del PP no ha canviat de posició i continua negant-se a arribar a acords amb el govern espanyol mentre Unides Podem formi part de l'executiu.

Després de gairebé dues hores de reunió, Casado i Sánchez no han aconseguit acostar posicions. En la roda de premsa posterior a la reunió, el líder del PP ha dit que no ha sortit "satisfet" de la trobada, sinó que continua "molt preocupat" perquè el president demana una "adhesió a una gestió molt dolenta".

 

Sánchez i Casado se saluden amb els colzes a l'entrada del Palau de la Moncloa
Sánchez i Casado se saluden amb el colze a l'entrada del Palau de La Moncloa (EFE / Fernando Villar)

 

El cap de l'oposició s'ha negat a negociar amb l'executiu els pressupostos, però també la renovació d'òrgans com el CGPJ, el Tribunal Constitucional, RTVE o el Defensor del Poble mentre Unides Podem formi part del Consell de Ministres.

Casado ha estat molt dur cap a la formació de Pablo Iglesias, a la qual s'ha referit com a partit "radical, imputat per finançament irregular", d'ideologia "comunista, que demana l'abdicació del rei, defensa l'autodeterminació de Catalunya i vol blanquejar Bildu".

 

Pablo Casado i Pedro Sánchez, reunits aquest dimecres a la Moncloa
Pablo Casado i Pedro Sánchez, reunits aquest dimecres a la Moncloa (EFE / Fernando Villar)

 

L'única possibilitat d'acord que ha manifestat Casado és la creació d'una agència de recuperació econòmica que gestioni "de manera independent" les ajudes europees. El govern espanyol s'ha compromès a estudiar-ho, tot i que la portaveu de l'executiu, María Jesús Montero, ho ha qualificat d'instrument "anecdòtic".

Montero ha estat molt crítica amb Casado pel que ha considerat "actitud obstruccionista" del PP i per l'"entossudiment" a no negociar els pressupostos i la renovació d'òrgans constitucionals i a despolititzar la gestió de la pandèmia.

 

ARXIVAT A:
Pressupostos Generals de l'EstatPedro SánchezInés ArrimadasPablo Casado
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut