L'Alexa d'Amazon interactua amb el telèfon mòbil a través de la veu del propietari
L'Alexa d'Amazon interactua amb el telèfon mòbil a través de la veu del propietari
Madrid

Arriben els majordoms amb intel·ligència artificial

Es tracta de dispositius per ajudar els usuaris en les rutines diàries, però el dubte és si afavoriran realment els usuaris o les empreses que els han creat

Laia de la RivaActualitzat

Alexa, Siri, Cortana, Jarvis... Són els noms amb què les grans tecnològiques han batejat els assistents personals amb intel·ligència artificial que estan desenvolupant. Les companyies han vist aquí un nou nínxol de negoci. A més de vendre aparells, són una via més per recollir dades.

Els assistents, mitjançant la veu, poden ajudar a ordenar el calendari, comprar o resoldre dubtes a través de Google. Els seus creadors asseguren que el més natural per als humans és utilitzar la veu per donar ordres.

De moment, aquest mercat el lidera Amazon. Té un 71% de la quota de mercat, seguida de Google, amb el 24. Però Apple sembla que ha pujat al carro. Els telèfons mòbils ja tenen l'assistent Siri, i a l'estiu podrien presentar un dispositiu físic.
 


Aquí, Amazon encara no ven el seu assistent Alexa. El principal problema és traduir el programari i, per aquest motiu, de moment, només es troba als Estats Units, el Regne Unit i Alemanya. Però la consultora Gartner preveu que el 2020 aquests assistents generaran un negoci de 2.100 milions de dòlars.

Els experts, però, alerten dels perills que poden comportar. Un aparell més que pot ser víctima d'un virus. Però també una via més perquè les companyies obtinguin dades nostres. Podran saber des del que comprem fins a quin ús fem dels electrodomèstics (ja que també estaran connectats).

♦ Robots que fan cafè i escanegen el cervell o un bus autònom, a la fira de Hannover

I encara n'hi ha que van més enllà: si, per exemple, volem comprar un bitllet d'avió, l'assistent ho farà seguint els nostres gustos, o podrà prioritzar una aerolínia amb la qual els creadors hagin arribat a un acord?

I si les secretàries del passat tenien molt clar per a qui treballaven, podria ser que nosaltres acabéssim treballant per a les tecnològiques?

VÍDEOS RELACIONATS
ESPECIALS RELACIONATS
Anar al contingut