Barcelona

Arriben al Prat els tres cooperants evacuats del Txad

Tres cooperants espanyols d'Intermón-Oxfam han arribat aquest dilluns a Barcelona, després de ser evacuats des de N'Djamena, davant dels enfronaments rebels al Txad. Tots tres han explicat les seves vivències, i han subratllat que la situació és molt perillosa i que han passat molta por. Tot i així, també han confirmat que els programes d'ajuda humanitària no s'han aturat perquè el conflicte només afecta la capital del país africà.

Actualitzat
"Des de les nou del matí i fins a les cinc de la tarda ens vam arrecerar sota les taules de l'escola, perquè fora només se sentien trets i vèiem els rebels." Amb aquestes paraules ha explicat la directora interina d'Intermón-Oxfam a la zona de conflicte del Txad, Rosario Iraola, com van viure el conflicte a N'Djamena el grup de cooperants espanyols. Segons Iraola, el país està immers en "la incertesa, el caos i la violència més extrema", i en aquests dies han viscut veritables situacions de perill i han passat molta por.

Iraola ha explicat tota la evacuació, que va començar dissabte quan van anar al Liceu Francès, un dels punts de reagrupament previstos, i on s'hi havien aplegat més d'un centenar de persones. Després els van evacuar en carros blindats a la base militar francesa, on diumenge al matí "van caure bales perdudes" i, durant la resta del dia, no van parar d'escoltar "canonades, obusos, morters i tota mena d'armes de guerra", recorda Iraola.

A N'Djamena encara queden espanyols, "tot i que alguns s'hi volen quedar, especialment els religiosos, que encara no han tingut oportunitat de poder sortir de les cases". Malgrat tot, segons la responsable d'Intermón-Oxfam el conflicte "no afecta els programes d'ajuda humanitària" i la gent "està treballant amb tota tranquil·litat", ja que el perill se centra a la capital del país. Iraola ha assegurat que vol tornar al país i ha lamentat que, una vegada més, sigui la població civil "la que està rebent la part pitjor".
Anar al contingut