Sixena

Arriben al monestir de Sixena les 53 peces del MNAC

L'Aragó demana al jutge que executi la sentència i obligui Catalunya a lliurar les 44 obres restants de Sixena

RedaccióActualitzat

Les 53 peces que la Generalitat ha decidit lliurar al monestir de Sixena, a Osca, han arribat a les cinc d'aquesta tarda en un camió al cenobi cistercenc, segons han informat fonts del govern d'Aragó. Tècnics de l'administració aragonesa han signat els documents de recepció de les caixes en les quals han estat traslladades les peces, que seran desembalades durant les pròximes hores per a una comprovació del seu estat. L'executiu ha habilitat els antics dormitoris del monestir per ubicar-hi aquestes obres.

La consellera d'Educació i Cultura, Mayte Pérez, i el director general de Cultura i Patrimoni, Nacho Escuin, han estat presents en l'arribada d'aquest patrimoni, que torna a Sixena per ordre del jutjat d'instrucció número 1 d'Osca que va determinar la propietat aragonesa de 97 peces dipositades en museus catalans. Precisament, l'executiu d'Aragó ha demanat aquest dimarts a la titular del Jutjat d'Instrucció número 1 d'Osca que exigeixi el trasllat de les 44 peces restants, tal com diu la sentència.

La consellera Mayte Pérez ha recordat que aquest dilluns va acabar la data límit fixada pel jutjat per retornar les peces a Sixena i que un dia més tard la Generalitat encara no ha entregat les obres d'art. Per aquest motiu, s'ha mostrat favorable a establir les mesures que siguin necessàries per garantir el compliment d'aquesta sentència.

"El temps de la voluntat política ja ha passat i ara toca el compliment de l'Estat de Dret", ha reclamat Mayte Pérez sobre l'actuació del Govern de Catalunya en la devolució de les obres d'art

I ha afegit, a més, que "poca legitimitat pot tenir una institució que es prea a fer un desacatament de les normes i de les sentències judicials".

Per la seva banda, la Generalitat ha aprovat el trasllat de 53 de les 97 peces procedents dels magatzems del Museu Nacional d'Art de Catalunya (MNAC), segons ha confirmat la vicepresidenta i portaveu del govern, Neus Munté, en la roda de premsa posterior al consell de govern. Pel que fa a les 44 obres restants i que són al Museu Diocesà de Lleida, la Generalitat ha deixat clar que estan protegides per la llei de patrimoni català i que no es poden retornar, ja que, en cas de fer-ho, s'incomplirien les lleis catalanes.

Vila: "És un conflicte civil, i no entre pobles"

Un cop les obres han arribat a Sixena, el conseller de Cultura, Santi Vila, ha apel·lat al diàleg. "Aquest conflicte, que nosaltres no hem creat sinó heretat, només s'acabarà resolent amb generositat, diàleg i voluntat d'acord amb totes les parts". Vila ha afegit que el ligiti és "un conflicte de legislació civil en relació amb si una compravenda es va fer de bona fe o no, i no un conflicte entre pobles".

Vila ha admès que el litigi "continua", ha defensat que caldria haver esperat que hi haguessin sentències "definitives". El conseller ha criticat aquells que, tant a Catalunya com a Aragó "no havien trepitjat mai un museu i ara són garants de la cultura i el patrimoni".

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut